Den nya isoleringsmodulen är utrustad enligt senaste intensivvårdsstandard och kommer att kunna utnyttjas för att isolera patienter med luftburna infektioner som till exempel mässling, tuberkulos, vattkoppor och influensa. Andra vårdmöjligheter som lokalen erbjuder är undersökning av personer med misstänkt luftburen smitta och skyddsisolering för personer med dåligt immunförsvar.
Eftersom isoleringsmodulen är intensivvårdsutrustad kommer den till en början att inrymmas av intensivvårdsavdelningen som flyttar sin verksamhet dit över sommaren medan de renoverar sina intensivvårdslokaler.
Närvarande vid invigningen var social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) tillsammans med styrelsens ordförande Wille Valve (MSÅ) samt representanter för ÅHS. Det hölls tal, klipptes band och bjöds på både dryck och tilltugg.
– En isoleringsmodul på ÅHS är faktiskt ingen ny tanke, den har funnits med i många år i ÅHS budgetäskanden. Men då också med motiveringen att vi bor på en ö och att det en dag kan komma en pandemi och att Åland då behöver kunna erbjuda ett effektivt skydd och effektiv isolering mot luftburna smittor, sade Wille Valve under sitt invigningstal.
– Allt det här var väldigt luddigt och abstrakt i många år ända tills det dök upp en pandemi och det rådde ganska stor osäkerhet i början av den här pandemin kring pandemins beskaffning och hur den smittar.
– Då blev problemet väldigt konkret. Men inte ens då när pandemin bröt ut så var de här isoleringsutrymmena en självklarhet.
– Det fodrade stor envishet, både från politiker och tjänstemän för att få till stånd det här viktiga beskyddet för Ålands befolkning.
Chefsöverläkare Jun Nagamori sade under sitt tal att invigningsdagen är en stor dag för ÅHS.
– Det här är en mycket viktig sak för ÅHS och för ålänningarna. Vi har nu möjlighet att vårda de svåraste luftburna infektionerna, fortsatte han.
”Kommer att förbättra vården”
Enligt Annette Holmberg-Jansson kommer lokalerna att säkerställa säkerheten och hygien för såväl patienter som personal.
– Jag är övertygad om att den kommer att förbättra vården på Åland, sade hon under sitt tal.
Efter invigningen visade infektionsläkare Marika Nordberg runt i den nya lokalen som inrymmer två rum med möjlighet att vårda två patienter per rum, alltså fyra patienter totalt.
För att ta sig in i rummen behöver man gå igenom en sluss.
– Och det är det som är poängen här, att vi nu äntligen har fått rum där vi kan isolera för luftburen smitta, alltså luftburna infektioner, sade hon.
Slussen fungerar så att man går in i ett rum. För att komma vidare behöver båda dörrar vara stängda för att man ska få öppna nästa.
I slussen ska personalen kunna klä på och av sig skyddsutrustning, tvätta sig och desinficera sig både då de går in och ut från patienter.
För Marika Nordberg är en av de största lättnaderna med den nya lokalen att man kan ta in patienter med misstänkt smitta utifrån genom en bakväg.
– Patienten behöver alltså inte komma in i sjukhuset där man då teoretiskt sätt skulle kunna smitta ned andra patienter.
– Har man till exempel en patient med misstänkta vattkoppor så ska man absolut inte ta in den i de vanliga lokalerna utan då ska de komma utifrån. Och det kan man ju göra nu, komma in hit och kanske bara bli undersökt och sedan gå hem.
Isoleringsrummen innehåller sanitära utrymmen med toalett, dusch och spoldesinfektor som används för att rengöra olika instrument och apparaturer. Detta möjliggör att patienterna inte behöver lämna isoleringsmodulen.
Lokalerna har även filtrerad luft, vilket innebär att luften som kommer ut är filtrerad för att inte föra smittan vidare i sjukhuset.
– Just nu är det ett undertryck i det här rummet vilket innebär att luft går utifrån och inåt till det här rummet så att inte virus ska spridas ut. Men vi kan vända på det här också och sätta ett övertryck här om vi har en patient som är till exempel immunsupprimerade, alltså som inte har ett immunförsvar vilket gör att de är väldigt känsliga för bakterier, berättar klinikchef Runo Härgestam.
”En försäkring för ålänningarna”
– Man kan ju fundera på vad någon skulle kunna ha emot ett sånt här isoleringsutrymme och de här möjligheterna och det är ju som alltid i politiken och i samhällslivet kostnaderna det handlar om. Det kostade förstås en summa att bygga och det blev också driftskostnader sen för ÅHS eftersom vi betalar internhyror till Fastighetsverket ju större yta vi har, säger Wille Valve.
– Men man får väl se det som en försäkring för ålänningarna för framtiden. En slags försäkringspremie som vi betalar ifall det skulle hända nånting. Och sen precis som Marika var inne på så innebär det en kvalitetshöjning också för den övriga vården. Man kan jobba på nya sätt med de här utrymmena.