En epok går på riktigt i graven.
Två av tre telemaster vid kustradion på Nabben försvinner. Den första monterades ner i går.
KOMMUNIKATION Det var inget dramatisk lyft men dess effekt på stadsbilden vid Nabben och Slemmerns norra strand blir märkbar. En av två obehövliga telemaster togs ner och lades på marken.
Efter att spännstagen lossats och i några fall svetsats av lyfte Edgar Kalm i EK-Lyft behärskat ner den 40 meter höga masten och lade den parallellt med vägen.
Den andra masten som står längre in bland träden tas ner vid en senare tidpunkt.
- Vi väntar på att det blir mera tjäle när vi ska dit med tunga maskiner, säger vd Kaj Virtanen vid Schakt Ab.
En mast kvar
Områdeschef Harri Hellström vid Telia-Sonera säger att de två antennerna inte behövs längre. De tas ner för att undvika olycksrisker när de inte längre underhålls.
- Det är gammal teknik som bytts ut mot modernare. I huvudsak handlar det om VHF Marin från tiden när gamla kustradion var i bruk ännu.
Motsvarande utrustning har egentlig flyttats till Geta och Hammarland. Som följd av ändrade ägoförhållanden fjärrstyrs allt numera från Helsingfors.
- En mast blir kvar. De innehåller antenner för gsm och 3G, säger Hellström.
Mobil räcker inte
På plats var Harry Blomqvist, den sista att få pension från kustradion 1994. Ett par telegrafister jobbade där ännu ett par år innan stationen stängdes.
- Det var mycket protester mot stängningen, då inget nytt system fanns innan de kastade ut telegrafisterna från färjorna.
Blomqvist säger att mobiltelefoner inte täcker in hela Östersjön, vilket är en fråga om sjösäkerhet.
- De fungerar bara vid kusterna och inte alls överallt.
Han betecknar nertagningen av masten som att en epok slutligt går i graven. Kustradion verkade på Nabben sedan 1938 då huset byggdes fram till mitten av 1990-talet.
En del av den nedtagna masten köps av radioamatören Sture Henriksson i Lemland som utökar sin anläggning på 40 master ytterligare.
- Vi radioamatörer borde ha agerat och fått ta över kustradions byggnad och masterna för vår verksamhet, säger han.
Ålandstidningen