Planerna på en ny chipsfabrik kom inte som någon nyhet för näringsminister Camilla Gunell.
– Man kan säga att kombinationen av landskapets morötter och näringslivets hot blev den goda kombinationen som kanske fick Orkla att fatta det beslut de tog. Det är klart, om Trygve och de andra går vidare med det här kommer det en konkurrent. Jag tror inte det är något som sker på kort sikt, men det beror också på vad som händer med Orkla i framtiden.
– Jag vet inte hur långt framskridna planerna är, men de är beredda att starta och återta marknadsandelar. Det är bra om det finns kvar ett sådant hot. Det ger Orkla en orsak att stanna kvar på Åland.
Tror du det är mer hot än verkliga planer?
– Nej, de här personerna har både kompetens, kapital och vilja. De ställer hårda krav på den aktör som de sålde sina aktier till i tiderna. Jag vet att det går att förverkliga det här, och det tror jag Orkla vet också.
Vill du se en till chipsfabrik?
– Just nu är jag väldigt tillfreds med det besked som kommit. Vi har uppnått vårt mål, Orkla bli kvar och de anställda har sina jobb. Sedan får vi se tiden an.
Som näringsminister, tillägger Camilla Gunell, tackar hon förstås inte nej till satsningen.
– Att det finns en sådan här kraft och vilja i det åländska näringslivet, det är bara att lyfta på hatten och säga ja. Det vill vi förstås främja.
Hon påpekar att Orklas besked om att fortsätta produktionen i Haraldsby knappast hade varit möjligt utan näringslivets medverkan.
Som Ålandstidningen berättat satsar landskapsregeringen flera miljoner euro på åtgärder som olika sätt gynnas fabriken i Haraldsby. Det här är åtgärder som även en ny fabrik får ta del av, påpekar Camilla Gunell.
– Det här är generella åtgärder som hjälp alla, det var också utgångspunkten.
Sandra Widing