Nu har en första handlingsplan för åren 2024-2025 tagits fram. Under beredningen kom många förslag som har tagits med i handlingsplanen och arbetet med att genomföra den pågår. Insatserna har grupperats enligt fem strategiska fokusområden (se faktaruta).
– Turismen är motorn på Åland. Under pandemin fick vi smakprov på vad turismen betyder för oss. Därför är det viktigt att veta vad som kan bli ännu bättre, så att vi kan göra en satsning i nästa års budget, säger näringsminister Jesper Josefsson.
En samordningsgrupp har mötts för att ta fram ramen och peka ut vad det är man behöver fokusera på.
– Det finns frågor som gynnas av att drivas tillsammans och turismen är en sådan fråga. Syftet med den här planen är att ha något konkret för näringen och beslutsfattare att förhålla sig till. Det här är målsättningar och prioritetsområden, säger näringschef Linnéa Johansson.
Hon säger att man ännu inte har några färdiga åtgärder utan dem ska man nu jobba vidare med.
Viktig kundgrupp
Therese Sjöblom, lektor vid Högskolan på Åland, lyfter fram tillgängligheten och säger att den aktiva äldre befolkningen utgör en viktig marknad.
– I Europa finns över 100 miljoner människor i detta segment och gör vi Åland tillgängligare finns chans att locka dem. Den här åldersgruppen tenderar dessutom även komma mellan säsongerna. Det som fungerar för turister har dessutom vi ålänningar nytta av, säger hon.
Noora Löfström, vd för Visit Åland, menar att det är viktigt att utveckla strukturer och processer så att det blir lättare att ordna olika evenemang.
– Finns strukturen på plats är chansen stor att de här evenemangen kommer tillbaka, säger hon och tar Tall Ships Races och havskappseglingen som arrangerades i somras som exempel.
– Det är viktigt att kartlägga hurdant stöd som behövs för att det ska vara lätt att ordna den här sortens evenemang på nytt.
– Det är också viktigt med framförhållning av evenemangen så att besökarna har information om att de blir av och när, säger Therese Sjöblom.
Nya invånare
Sanna Könönen-Wahlstedt från Åland Living säger att turismen ofta är en brygga för att locka nya invånare.
– Vi jobbar nu mer än tidigare tillsammans med arbetsgivare och näringslivet för att locka hit kompetens.
Vad skiljer det här sättet att jobba från hur man jobbat inom turismen och besöksnäringen förut?
– Sättet att samordna alltsammans. Vi har många duktiga enskilda aktörer som gör liknande jobb, så här blir det effektivare, säger Linnéa Johansson och Jesper Josefsson.
Färdplan för hållbar turism 2030
Fokusområden
• Kompetens- och personalförsörjning.
• Tillgänglighet.
• Förläng och hitta nya säsonger.
• Öka kännedomen om Åland.
• Samverkan och samordning.
Samordningsgruppen består av:
• Jesper Josefsson, näringsminister.
• Linnéa Johansson, avdelningschef vid näringsavdelningen.
• Susanne Olofsson, vd för Ålands näringsliv.
• Noora Löfström, vd Visit Åland.
• Terese Flöjt, verksamhetsutvecklare Mariehamns stad.
• Therese Sjöblom, lektor Högskolan på Åland.
• Sanna Könönen-Wahlstedt, informationskoordinator för Åland Living