I och med den nya äldrelagen som tog i bruk år 2021 kom startskottet för vad som i dag är den nyöppnade seniormottagningen vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS). I byggnad C, gamla Gullåsen, sitter i dag fyra personer med olika roller redo att ta emot seniorer och deras närståendevårdare. Med målet att jobba förebyggande vill de vara spindeln i nätet för att hjälpa så många som möjligt bo hemma så länge som möjligt.
Solveig Lundqvist är ansvarig läkare på mottagningen och en av dem som varit med sedan planeringsstadiet. Hon ser mottagningen som en stor vinst för seniorer på Åland.
– Vi finns här för de som har ett behov eller ett bekymmer på grund av att de blivit äldre. När man börjar få svårt att klara sig själv hemma på grund av ålder eller sjukdom, då ska man kontakta oss.
Här jobbar även två hälsovårdare och en ergoterapeut. De tar även stöd av en socialkurator och andra resurser som kan behövas. En stor del av deras verksamhet är hembesök.
– Vi gör allt vi kan för att underlätta för våra patienter, säger hälsovårdare Ellen Hindersson.
I det förebyggande arbetet ingår att identifiera olika sorts risker i hemmet.
– Jag gör hembesök för att bland annat se över fallrisker, göra bedömningar av hjälpmedelsbehov och ge förslag på anpassningar, större eller mindre, i syfte att underlätta vardagen för klienten eller närståendevårdaren. Till exempel kan det behövas en duschpall eller en förhöjning till sängen, säger ergoterapeuten Inger Holmström.
Vägleder klienterna
Mottagningen riktar sig både till de som är över 65 år och bor hemma – men även till närståendevårdare som antingen är 65 år fyllda, eller som tar hand om någon i den ålderskategorin.
– Vi ger även närståendevårdare hälsoundersökningar. Vartannat år kommer man få en kallelse till oss. Även dessa kan vi göra hemma om så önskas för att underlätta vardagen. Vi går igenom deras egen hälsa men ser också på hemsituationen. Hur allt fungerar och att de som närståendevårdare har all den avlastning de behöver, säger Ellen Hindersson.
En av resurserna som mottagningen tar stöd av är socialkuratorn Siv Törnblom-Carlsson. Även hon gör hembesök för att vägleda vid frågor som bland annat ekonomi, hjälp med att fylla i olika blanketter och rätt till sociala förmåner.
– Jag kan hjälpa till med allt från att söka vårdbidrag och se till att den sökande får de läkarintyg som behövs, till närståendeersättning och andra ansökningar. Vi hjälper även med att leta efter alternativa lösningar om de statliga bidragen inte räcker till, så som ekonomiska medel från andra instanser, säger Siv Törnblom-Carlsson.
Tidsbokning via telefon
Vid seniormottagningen tas endast tidsbokade besök emot. Det är en lågtröskelmottagning där ingen remiss behövs. Alla som ser ett behov är välkomna att ringa och boka en tid. För att underlätta kontakten till mottagningen har de valt att inte ta i bruk återuppringningstjänsten som en stor del av den övriga sjukvården har i gång.
– En del äldre tycker det är besvärligt att välja rätt alternativ och trycka på rätt siffra på telefonen. Så hos oss väntar man kvar i luren i lugn och ro tills det blir din tur. Vi har generöst med telefontider då man kan ringa oss två timmar och dagen, fyra gånger i veckan, säger Ellen Hindersson.
När ska man inte söka sig till er?
– Om man har symptom någonstans, så som en förkylning eller värk i kroppen ska man rikta sig till hälsocentralen. Är man akut sjuk så är det akuten. Den här mottagningen är för de som har svårt att klara sig hemma, men ändå kan och vill bo kvar, säger Ellen Hindersson.
Seniormottagningens verksamhet riktar sig till invånare i samtliga åländska kommuner. För att även nå ut till de seniorer i skärgården som är över 65 år och som behöver seniormottagningens stöd kommer personalen från mottagningen under hösten hålla ett inledande informationstillfälle i varje skärgårdskommun. Där kommer de berätta mer om sin verksamhet och hur de kan vara till hjälp för de äldre som bor hemma.
– Det är viktigt att det kommer ut information om att vi gör hembesök även till de som bor i skärgården. Vi hade ett av dessa informationstillfällen i Lemland och Lumparland tidigare i år, och det var väldigt lyckat, säger Inger Hagström.
Samarbete med övriga
Arbetet vid seniormottagningen handlar i det stora hela om att få stöd i att investera i sig själv så man kan bo hemma så länge som möjligt.
– Vi har fått utbildning av ÅHS dietister och de har tagit fram en broschyr med hälsofrämjande kostråd för seniorer som vi delar ut. Vi jobbar även nära mental hälsa och kan hjälpa personer med mycket oro att få komma dit, säger Ellen Hindersson.
En viktig del i att bo hemma är att inte bli stillasittande i hemmet. Ett av våra mål är också att försöka uppmuntra de äldre till fysisk aktivitet och försöka få dem att se det som en investering i att så länge som möjligt kunna bo kvar hemma. Vi ger tips och råd och olika alternativ till att röra på sig i hemmet, om man inte kommer ut och gå, säger Inger Hagström.
Bild
Personalen här fungerar även som en lots vidare till rätt instans.
– Vi lotsar även personer vidare till rätt ställen. Multisjuka som besöker många olika polikliniker kan vi hjälpa med att knyta ihop allt. Vi ser till individens behov och vad som behövs för att personen ska ha det bra. Vi har även mycket arbete tillsammans med kommunerna för att säkerställa att vården fungerar i båda sektorer, säger Solveig Lundqvist.
Ellen Hindersson ser att behovet av mottagningen finns, och det finns rum för den att växa.
– Vi är helt enkelt här för att förenkla livet för de som bor hemma. Vi hjälper patienten att få kontakt med kommunen för att ordna med trygghetslarm, matservice och annat. Och man ska inte fundera på om man kommit rätt när man ringer oss. Vi hjälper till med det också, så alla kommer dit de ska.