Landskapsregeringen har gett ett yttrande till riksdagens skattedelegation om propositionen till lag om vägskatt för tunga lastbilar. Precis som i sitt remissutlåtande i höstas konstaterar LR att lagförslaget uppenbart inkräktar på landskapets lagstiftningsbehörighet.
Enligt självstyrelselagen har landskapet lagstiftningsrätt både gällande näringsskatter, vägar och vägtrafik. Vidare understryks att det inte går att ändra behörigheten genom vanliga rikslagar och att ett införande av vägavgift i landskapet skulle urholka det ekonomiska självstyret.
– Synpunkterna som vi framförde i remissutlåtandet har inte beaktats i den slutliga beredningen. Därför upprepar vi samma saker. Vi hoppas nu att det blir diskussion om våra principiella invändningar i utskottsbehandlingen, säger finansminister Mats Perämaa.
Han konstaterar att det igen uppstått en situation när behörigheterna kolliderar.
– Det visar på behovet av att utveckla självstyrelsen så att vi inte behöver stöta på samma problem i framtiden. Därför är det viktigt att grundlagsutskottet uttalat att reformen av självstyrelselagen ska fortsätta.
Strider mot grundlagen
LR framhåller att det i landskapslagen om allmänna vägar framgår att avsikten är att vägarna ska vara avgiftsfria. Enligt lagförslaget ska flera rikslagar ändras så att de medger avgiftsbeläggning, men det är utan verkan hos oss eftersom lagarna inte gäller här.
Ett tungt argument som LR för fram är att det enligt grundlagens jämlikhetsperspektiv vore ohållbart om bosatta på Åland riskerar att belastas av dubbla avgifter. Man påpekar även att kostnaderna för väginfrastrukturen ingår i landskapets budget.
Dessutom framhålls att det förekommer uppenbart motsägelsefulla motiveringar i propositionen. På ett ställe sägs att vägskatten är en allmän skatt utan koppling till vägunderhållet, men samtidigt sägs flera gånger att omstrukturering behövs för att den tunga trafiken belastar vägnätet mer än annan trafik, vilket avspeglas i kostnaderna för väghållningen.
Stress och sparkrav
– Vi anser därför att förslaget måste ändras så de åländska vägarna på Åland inte ingår i lagens tillämpningsområde eller att Åland helt undantas. Det finns exempel på det från tidigare, säger Mats Perämaa och hänvisar till rundradioskatten och el- och naturgasavgiften.
Han bedömer att de återkommande problemen med rikslagstiftning som inkräktar på självstyrelsen beror på flera saker, inte bara ökad okunskap om Ålands särställning.
– Regeringen Sipilä har haft en stor reformiver, lagstiftningsarbetet sker i ett snabbare tempo och sparkraven har gjort att arbetsbördan på lagberedarna har ökat.
Jonny Mattsson