Inget band klipptes och inga tal gavs. En stålgrind flyttades och två tillfälliga trafikljus synkroniserades och placerades på varsin ända i dis och kraftigt snöfall. Utan några större ceremonier öppnade i onsdags den nya Bomarsundsbron för allmän trafik. Men än så länge är bara den ena filen öppen.
– Det känns jättebra att arbetet är klart. Det kunde vara lite bättre väder, vi får hoppas att trafiken hålls på bron, skrattar Bo Timonen, platschef.
Att man än så länge bara öppnar upp brons ena fil för växeltrafik är för att den tillfälliga bron har upptagit en halvmåneformad sektion av det som ska bli den nya vägbanans andra fil.
– Vägen på Prästösidan kan inte göras färdig innan vi flyttar om trafiken till den nya bron. Först när vi stänger av den tillfälliga bron kan vi fylla igen den tre meter djupa fåran som den tillfälliga vägen har gått igenom och bygga färdigt den sista biten av vägbanan. Så det arbetet börjar nu, vi börjar ta ner den tillfälliga bron från vattnet med hjälp av en pråm och så har vi ganska mycket sten på Prästösidan som vi ska köra hit för att fylla igen med, säger Bengt Eriksson, projektledare och vd för Eriksson Bygg Ab.
Arbetet beräknas ta kanske fyra veckor.
– Tanken är att vi ska ha allt i gång här innan slutet av februari.
Byggd för sin miljö
Den nya Bomarsundsbron är en bågbro, precis som den gamla, men betydligt större. Vägbanan blir över elva meter bred, inklusive en upphöjd gång- och cykelbana, medan den förra var fyra och en halv meter bred.
– Den gamla bron skulle ganska ledigt rymmas in under den nya, säger Bo Timonen.
Valven är nu av stål istället för betong.
– Det har gått åt ungefär 500 ton stål och 500 kubikmeter betong. Och den är ju lite speciell som bro sett. Man bygger i regel inte sådana här broar längre utom i nostalgiskt syfte, och det att den påminner mycket om den gamla är med avsikt, säger Bengt Eriksson.
Bron är målad i vitt och grönt för att harmonisera med färgerna på den gamla lotsstugan som står på klipporna på Prästösidan. Och på lastpallar, övertäckta med plastskynken, står tillhuggna block av röd granit.
– De här ska vi placera ut runt brokonerna, under bron nere vid vattnet, och tanken är att de ska likna på den där graniten, säger Bengt Eriksson, och pekar mot ruinerna av Prästötornets granitväggar som sticker upp ur snön.
– Någon har tänkt på allt och man har inte sparat på kostnaderna.
Den sammanlagda kostnaden för den nya bron blir ganska exakt åtta miljoner, säger Bo Timonen.
– Och nu är det nästan precis två år sedan vi påbörjade arbetet med att lägga ut den tillfälliga bron. Det var i julveckan.