Marine Holm-Johansson är utbildad jurist från Uppsala Universitet och har tidigare jobbat inom både lagtinget och landskapsregeringen. Senast kommer hon från nio år som autonomilagsutvecklare och lagberedare vid landskapsregeringen där hon bland annat varit delaktig i arbetet med självstyrelselagsrevisionen.
Men nu väntar alltså nya utmaningar när hon den 1 april efterträder Peter Lindbäck som landshövding och blir den finländska statens representant på Åland.
– Det kommer att bli en rolig utmaning men verksamheten är lagstadgad precis som de verksamheterna jag tidigare jobbat inom. Vi är tjänstemän och gör vi ett bra jobb kommer det inte att märkas. Det är min målsättning, att allt fortsätter rulla på lika bra som tidigare.
Byter inte sida
Till landshövdingens viktigaste uppgifter hör att värna om de goda relationerna mellan Åland och Finland, att granska och yttra sig över landskapslagar och att ansvara för samordningen av de fjorton statliga verksamheterna i landskapet.
Men att bli statens representant på Åland betyder inte att Marine Holm-Johansson byter sida.
– Det kräver förstås att jag lösgör mig från min tidigare roll. Men även om landshövdingen naturligtvis är lojal mot sin arbetsgivare så innebär uppdraget att jobba för ålänningarna och se till deras bästa. Det mesta handlar ju dessutom om lagstadgad verksamhet och då finns inga sådana roller.
Samma sak säger hon om sitt kommande laggranskningsarbete i Ålandsdelegationen.
– Det handlar om att söka lösningar i gällande lagstiftning och behörighetsfördelningen. Det finns lagar att förhålla sig till och de har ju inte ändrat, vi kommer att förhålla oss till samma lagar som tidigare.
Kunskap om samhället
Till den del det handlar om att arbeta mot självstyrelsen säger hon att landshövdingen är statens representant på Åland.
– Där handlar det om att främja goda relationer och där är det förstås bra om landshövdingen har god kunskap om det åländska samhället och känner till hur landskapets myndigheter fungerar. Jag tycker att mina tidigare erfarenheter och arbetsplatser har förberett mig för den här uppgiften. Jag tycker att jag har en bra överblick av hur det åländska samhället fungerar.
Alla svar går nämligen inte heller att hitta i lagböckerna.
– Nej, det behövs en förståelse för hur Åland fungerar och de speciella förutsättningar som råder här. Det är något som landshövdingen i olika sammanhang ska kunna förmedla vidare.
Samhällsintresserad
Backar vi några månader tillbaka i tiden hade Marine Holm-Johansson inga tankar på några landshövdingsuppdrag.
– Det var en dörr som öppnades och jag funderade en del. Sedan tidigare var jag dock mentalt förberedd på att göra någonting annat efter mitt arbete med självstyrelselagsrevisionen. Men att bli landshövding fanns inte med i planerna.
Beslutet att bli jurist har hon dock aldrig ångrat och självstyrelsen har varit ett stort intresse ända sedan studietiden i Uppsala.
– Jag visste redan första veckan på juristlinjen att jag hade valt rätt och jag har alltid tyckt om mitt jobb. Det råkade sig att jag fick mitt första jobb på lagtinget och via mitt arbete har jag sedan specialiserat och fördjupat mina kunskaper.
Hon beskriver sig själv som både nyfiken och samhällsintresserad.
– I juristens jobb ingår hela tiden att lära sig nya saker. Man utreder och analyserar och söker lösningar och det är kanske det som tilltalar mig mest med jobbet. Nu kommer jag från en offentlig förvaltning som jobbar med åländsk lagstiftning till en offentlig myndighet som jobbar med rikslagar.