Familjeföretaget Kalmers sökte en ny elchef. Men fick en vice vd.
Johnny Lindström lämnade jobbet som betydde 200 resdagar per år och kunder som ABB, General Electric och Siemens och flyttade till Åland.
PERSONLIGT
JOHNNY LINDSTRÖM
Familj: hustru Sol-Britt, 26-årige sonen Conny i Esbo.
Ålder: 51 år.
Kommer från: Billnäs, Pojo.
Bor: Mariehamn, flyttade från Karis.
Utbildning: har både starkströmsexamen och elektronikexamen.
Yrke: ny vice vd på Kalmers, tidigare har han varit försäljnings- och marknadsföringsdirektör på Ensto Control, utvecklat elsystem för X2000 och andra tåg på Asea och ABS-bromsar och färddatorer för Sisus lastbilar.
Fritid: gillar allmännyttiga aktiviteter, till exempel inom Rotary, kör motorbåt, fiskar, är vilande golfare och medlem i Hangö aquadivers. "Men i min ålder får man ta det lite försiktigt."
NÄRINGSLIV Under 14 år arbetade han på Ensto Control, en finländsk tillverkare av elapparater, installationsteknik och elektromekaniska komponenter. Han var direktör för försäljning och marknadsföring, en avdelning med 45 anställda, och reste världen runt, till Fjärran Östern, Afrika och Nordamerika.
Sedan några dagar bor Johnny Lindström och hustrun Sol-Britt på Åsvägen i Mariehamn. Livet med 200 resdagar per år har han lämnat bakom sig.
-Det är precis som om vi har flyttat ihop igen, min fru och jag, säger han med ett leende.
-Jag känner mig ganska hemma här i trakterna redan. Och frun har upptäckt att hon har släkt på Åland.
Berömmer Åland
När Kalmers sökte en ny chef för elinstallationsavdelningen började Johnny Lindström fundera. Han ringde vd Stefan Kalmer och det slutade med att han blev erbjuden jobb som vice vd. Den första oktober började han.
-Vi smider stora planer, helt klart. I första hand ska vi bygga upp elsidan till en välfungerande och proffsig avdelning. Vi satsar mycket på bland annat fiberinstallationer i hem och på kontor.
-Vi ska fokusera vår verksamhet på vissa nischer och bli bäst. I sinom tid kommer det fram vad jag tänker på.
Johnny Lindström ger mycket beröm till det åländska näringslivet, den proffsiga byggbranschen och den smarta it-sektorn. Han tycker att åländska företag borde vända sig mer mot Sverige.
-Det finns inte några hinder för entreprenörer på Åland att genomföra stora projekt i Sverige, eller i Finland och övriga världen.
Hans eget företag Kalmers har dock ingen verksamhet utanför Åland. Än.
-Det är något vi bör ta en allvarlig titt på. Jag såg den möjligheten redan när vi började diskutera en anställning.
Enklare få grepp
Många på Kalmers är glada över att det kommer någon utifrån som ser saker och ting på nya sätt. "Folk lyssnar mer på någon utifrån än på mig med mitt ständiga mantra", säger Stefan Kalmer.
-En person utifrån har med sig nya infallsvinklar och båda parter lär sig. Ibland måste man fråga: Gör vi det här på rätt sätt? säger Johnny Lindström.
Han trivs med att jobba på ett familjeföretag. Även Ensto är ett familjeföretag, om än i en annan storleksklass med runt 1.400 anställda i tre divisioner.
-Det har sina fördelar. Ägarna ger företaget ett ansikte och man vet vem som sitter på pengarna. Kalmers är enklare att få grepp om, det är en flat organisation med mindre byråkrati. Men kraven på resultat finns naturligtvis.
-Här kan alla fungera som bollplank och komma med synpunkter.
Familjeföretag är inte konservativa?
-Moderna familjeföretag är lyhörda för förändringar. Ägarna är entreprenörer.
Hur är du som chef?
-I vissa fall krävande. Jag går in och löser problemen tillsammans med personalen så att folk lär sig lösa dem i framtiden, mer som coachning. Att vara för dominant är kortsiktigt men konsekvens är nödvändigt för gott ledarskap.
Tänka på svenska
Trots att Johnny Lindström bara har arbetet på Åland i en och en halv månad känner han sig säker på att han har "kommit hem".
Det handlar om människorna, samhället, naturen och språket.
-Tidigare jobb och boenden har känts tillfälliga.
-Jag har bott i Sverige, i England som vd för ett av Enstos dotterbolag och sett en hel del av världen. Senast bodde vi i Karis och jag veckopendlade till Borgå. Eller snarare till flygfältet. Åland har skärgården, jag har min båt här och är sportfiskare. Min fru är uppvuxen i Hangö. Vi har mycket som binder oss till havet. Och vi är båda otroligt lättade över att kunna tänka på svenska igen. Språket är definitivt en stor sak för oss.
Åland är inte för litet?
-Nej. Många frågar om jag får abstinensbesvär här. Definitivt inte, svarar jag. Det som jag ogillar mest just nu är att sitta i kön till färjan för att åka härifrån.
Ålandstidningen