På fredagen lades föredragningslistan inför nästa veckas styrelsemöte ut på stadens hemsida. Ett av ärendena rör Mariepark. Stadsdirektör Arne Selanders förslag är att stadsstyrelsen föreslår att att fullmäktige beslutar att köpa anläggningen Mariepark för 675.000 euro och att arrendeavtalet med Mariepark Ab därmed ska upphöra. Det erbjudandet har tidigare lagts fram av Mariepark Ab.
Samma sak föreslogs stadsdirektören inför styrelsen i våras, men ärendet återtogs sedan.
I beredningen listar Arne Selander nu flera olika framtida användningsområden. I första hand skulle det handla om att skapa bostadsbebyggelse. Här nämns ett tidigare skissförslag från stadsarkitektkansliet. Det går ut på att 5-6 hus med upp till fyra våningar byggs. Husen skulle vardera ha mellan 14-16 lägenheter vilket skulle kunna ge nästan hundra nya sådana totalt.
En annan möjlighet är att skapa 15 nya egnahemstomter. Priset per tomt skulle kunna vara i storleksordningen 70.000 euro, enligt beredningen.
Äldrecentrum
Fastigheten skulle också kunna nyttjas för nya lokaler för stadens äldreomsorg. Här nämns två olika möjliga vägar. En är att flytta all nuvarande verksamhet från Trobergshemmet till Mariepark, samt komplettera med ett demensboende i området vid Västerhamn. Trobergshemmet skulle då kunna byggas om till bostäder. Alternativt används Marieparkområdet endast för att skapa ett demenscenter.
Detta har hänt
- I slutet av 2018 slöts ett arrendeavtal mellan Mariehamns stad och Mariepark Ab kring tomten. Arrendetiden går ut 2052.
- Mariepark har enligt arrendeavtalet förbundit sig att bebygga 80 procent av den planenliga byggnadsrätten. Byggnaderna skulle enligt avtalet stå klara inom fem år efter att avtalet tecknades, men så har alltså inte skett.
- Infrastrukturnämnden beslutade i augusti i år att bevilja förlängd tid för byggnadsskyldigheten till och med maj 2016. Socialdemokraternas ledamöter i nämnden reserverade sig mot beslutet.
- I maj i år hade stadsstyrelsen upp förslaget om att fullmäktige ska gå in för att återinlösa arrendet och köpa anläggningen för 675.000 euro. Efter återremiss och bordläggning återtogs ärendet. Samma förslag, men med en mer omfattande beredning, har nu åter lagts fram för stadsstyrelsen.
- Dennis Jansson sade i början av hösten att han tänker fullfölja byggnadsskyldigheten och att hans tanke är att sälja 50 stugor enligt liknande affärsmodell som Havsviddens. De planerna har han också jobbat vidare med.
Det har också gjorts ekonomiska kalkyler som stadsstyrelsen nu får ta del av.
Att sälja marken skulle med tanke på byggrätterna till exempel kunna ge intäkter på omkring 2,6 miljoner euro, medan det skulle kosta runt en halv miljon att få till stånd åtgärder för att eliminera dålig lukt från det närliggande Lotsbroverket.
Det finns två värderingar av byggnaden på området. Den senaste gjordes på beställning av Mariepark Ab i maj i år av Fastighetsbyrå Karlsson Ab, och där sätts värdet på entrébyggnaden till 815.000 euro och scenbyggnaden till 61.000 euro.
Stadsstyrelsen tar upp ärendet på tisdag.
Ålandstidningen har sökt Arne Selander.
De olika alternativen
1. Bostadsvåningshus
Byggande av 5-6 hus med 3.5-4 våningsplan och med mellan 14-16 lägenheter per år.
2. Egnahemstomter
Femton nya tomter med en byggrätt på vardera 200 kvadratmeter.
3. Centrerat äldre- och/eller demensboende
En ny anläggning som ersätter nuvarande utrymmen i Trobergshemmet samt nya utrymmen för demensvård. Det skulle innebära att all äldreomsorg i staden samlas på området. Trobergshemmet skulle i det här alternativet byggas om till bostäder.
4. Demenscenter
• I samtliga fyra alternativ behålls Marieparks nuvarande byggnad. I alternativ ett och två skapas en egen fastighet för byggnaden och denna säljs för minst 350.000 euro. I alternativ tre ingår byggnaden som en del av demens-/äldreboendet.
• Alla alternativ innebär att en ändring av stadsplanen behövs.
Källa: Stadsstyrelsens föredragningslista.
När Ålandstidningen når ägaren av Mariepark, Dennis Jansson, på lördagen blir han överraskad att höra att förslaget om ett återtagande av arrendet och ett köp av Mariepark nu ska upp i stadsstyrelsen igen.
Han vill läsa beslutsförslaget och beredningen innan han uttalar sig och ber tidningen skicka sina frågor så att han kan återkomma senare under helgen per mejl.
Bild
Han har under hösten arbetat vidare med sina planer på hotellstugor i området. Infrastrukturnämnden sade i november nej till Mariepark Ab:s anhållan om att arrendera ut en del av tomten till ett under bildning varande bolag genom ett underarrendeavtal, och efter det har Dennis Jansson funderat på en annan lösning.
Här är frågorna med hans svar:
Står du fast vid ditt tidigare erbjudande om att staden ska få återinlösa arrendeavtalet och köpa anläggningen?
"Ja det gör jag nog. Jag har fått förlängd byggnadsskyldighet beviljad och arbetar nu med att försöka fullfölja mina skyldigheter i avtalet".
Har någon i förvaltningen frågat dig om erbjudandet fortfarande gäller?
"Nej".
Om du fortfarande är intresserad av att staden ska ta över området och Mariepark, är det samma prislapp som gäller som den som sattes i våras?
"Jag tar ställning till det om det blir aktuellt".
Hur långt har du kommit med stugbyplanerna?
"Vi har haft möte med de tjänstemän i staden som bereder ärendet om en möjlig lösning att transportera arrendeavtalet på ett nytt BAB (bostadsaktiebolag reds. anm) som kan sälja ut stugorna som aktier. Vi arbetar nu på ett förslag om att transportera hela avtalet i stället för ett underarrende som tidigare fick nej".