I slutet av juli rapporterade Ålandstidningen om två jordbävningar som inträffade i Järsöfjärden i Lemland den 19 juli. Under lördagen inträffande ännu ett skalv, med en uppmätt magnitud på 1.9. Det är den högsta uppmätta styrkan av de tre skalven.
Enligt det automatiserade systemet från Seismologiska institutet vid Helsingfors universitet inträffade skalvet vid Kapellviken i Lemland klockan 13.25.
”Spännande och intressant”
Jordskalvens magnitud mäts via mätstationer utplacerade i området. Uppsala Universitet har en mätstation i Jomalaby. Björn Lund som är lektor i seismologi vid universitetet tycker att skalven är intressanta.
– Det är spännande och intressant. Jag har inte pratat med mina kollegor, men jag gissar att vi kommer att titta på detta och analysera rörelsemönstret. Vi kan använda lokaliseringen av alla tre och se om de sker på samma spricka.
Skalven kan vara av betydelse för deras kartläggning av spricksystem.
– Det är av intresse att kartlägga spricksystem som är mindre starka än andra system. Det är oerhört ovanligt med stora skalv, men med hjälp av kartläggningen har vi bättre möjligheter att utvärdera sannolikheten för ett sådant skalv.
Ovanliga skalv
Skalven beror på tryck inne i de tektoniska plattorna.
– Finland och Sverige är långt i från de tektoniska plattornas gränser, men plattrörelserna kan bygga upp tryck inne i plattorna. Om det finns en spricka någonstans i jordskorpan som inte är tillräckligt stark kan det leda till ett jordskalv, säger Björn Lund.
Han berättar att ett skalv alltid innebär en större sannolikhet för ett till.
– Det är inte så konstigt. Man kan kalla det en svärm av skalv, eftersom de är ungefär lika stora.
Att det har gått lite tid mellan de första skalven och det senaste säger han att kan bero på flera olika saker.
– Det är lite olika processer som avgör det. Vattentrycket i jordskorpan och friktionen i sprickan avgör hur lång tid det tar innan nästa skalv.
Om det kommer ännu fler jordskalv är svårt att veta.
– De här skalven är ovanliga både i Finland och Sverige, därför är det svårt att uttala sig om hur det kan fortsätta. Det är inte omöjligt att det blir fler, möjligen kan det ta ännu längre tid emellan, men det skulle också kunna ske i morgon.
Björn Lund säger att magnituden på 1.9 precis är på gränsen för att man ska kunna känna av skalvet.
– Man brukar säga att det måste vara strax under två för att kännas, men styrkan beror också på hur djupt ner i jordskorpan det är. Det är inte konstigt om de som bor i närheten har känt av det.