Regeringens nya lagförslag gäller en ny skatt för väganvändning som gäller tunga lastbilar och en motsvarande sänkning av drivkraftsskatten. Skatten föreslås bli tidsbaserad, så kallad vinjett, och ska gälla lastbilar och fordonskombinationer med en totalmassa över tolv ton i hela landet.
Som kompensation för vägskatten föreslås drivkraftsskatten (dieselskatten) för tunga lastbilar sänkas så nära EU:s miniminivå som möjligt.
Enligt propositionen skulle den nya skatten dra in 34 miljoner per år, medan sänkningen av dieselskatten minskar intäkterna med 28 miljoner. Nya datasystem och administration beräknas kosta cirka 2,5 miljoner.
Beaktar inte självstyrelsen
Propositionen har varit ute på remiss och i landskapsregeringens utlåtande konstateras att landskapet enligt självstyrelselagen har lagstiftningsrätt både gällande näringsskatter, vägar och vägtrafik.
– Lagförslaget inkräktar därmed uppenbart på landskapets lagstiftningsbehörighet, skriver finansminister Mats Perämaa och avdelningsjurist Ida Hellgren i remissutlåtandet.
Landskapsregeringen påpekar även att det inte går att ändra behörigheten genom vanliga rikslagar och att ett införande av vägavgift i landskapet skulle urholka det ekonomiska självstyret.
– Det är även ohållbart ur jämlikhetsperspektiv om bosatta på Åland riskerar att belastas av dubbla avgifter, inskärper landskapsregeringen.
Inkonsekvent resonemang
Dessutom påpekar man att det förekommer skillnader i terminologi och uppenbart motsägelsefulla motiveringar.
Enligt lagförslaget är vägskatten en allmän skatt utan koppling till vägunderhållet, men på ett annat ställe sägs att ett motiv för omstruktureringen är att den tunga trafiken belastar vägnätet mer än annan trafik, vilket avspeglas i kostnaderna för väghållningen.
Landskapsregeringen vill därför att förslaget ändras så att de åländska vägarna inte ingår, eller att lagen utformas så att Åland inte ingår i tillämpningsområdet. Så har tidigare skett i fråga om rundradioskatten och el- och naturgasavgiften.
– Vi har tagit principiell ställning till lagutkastet. Slutresultatet lär inte bli som vi föreslår, men det är en sak som lagstiftarna måste lösa. Vi får se hur det går, säger Ida Hellgren, som inte fått någon respons på landskapets remissutlåtande.
Skatteregler kolliderar
Bakgrunden är att Finland efter hot från EU-kommissionen tvingades ändra på cabotagereglerna för utländska lastbilar. Därefter har konkurrensen ökat och enligt vissa beräkningar utgör utländska bilar nio procent av den tunga trafiken.
– Det har förekommit hårda påtryckningar från visst politiskt håll att införa vägskatt, säger Mats Löfström.
Han framhåller att det är komplicerat att ändra på skattesystemen när reglerna delvis går in i varandra.
– Men i det här fallet måste man i beredningen ta hänsyn till Ålands synpunkter och ändra förslaget innan det går till riksdagen. Jag kommer att kontakta berörda ministrar för att belysa problematiken.
Ändras senast i utskotten
Vägskatten är ett av många projekt som regeringen Sipilä vill driva igenom under sin mandatperiod. Propositionen ska lämnas till riksdagen den 5 december.
– Det är lång kö på lagförslag som ska behandlas. Ibland missar tjänstemännen att Åland har egna regler, ibland sker det medvetet. Om det inte görs förändringar i förslaget så kommer de åländska invändningarna att tas upp i utskottsbehandlingen. Då finns det även möjlighet att höra olika parter, förklarar Mats Löfström.
Jonny Mattsson