En överenskommelse mellan Bornholm, Gotland och Åland är startpunkten för ett nytt nätverk som ska bidra till att underlätta den gröna omställningen på de tre öarna. I avsiktsförklaringen ligger fokus på kunskapsutbyte och att stärka engagemanget genom att uppmärksamma de gemensamma utmaningarna och möjligheterna i omställningen.
– Vägen till framgång är samarbete. Trots vår storlek och befolkning kan vi göra skillnad i den gröna omställningen och balansera ekologiska, sociala och ekonomiska behov. Vi kan ta del av olika erfarenheter och hantera de stora frågorna som upphandlingar och tillstånd. Det stöder också den demokratiska processen och vi kan söka gemensamma medel för undersökningar för att ta fram fakta, säger Katrin Sjögren.
Hon understryker att landskapsregeringen nu fortsätter det arbete som den förra regeringen påbörjade.
Chans till EU-pengar
Enligt LR är öarna strategiskt positionerade i Östersjön för havsbaserad energiproduktion och har även en central roll i att skapa värde på lokal nivå och en möjlighet att kunna förse Europa med förnyelsebar energi.
– Genom detta initiativ visar våra tre öar vårt åtagande att gemensamt påskynda den gröna omställningen. Genom att samarbeta kommer våra ö-samhällen inte bara att stärka våra insatser för grön energi utan också öppna dörren för EU-finansiering, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) på Gotland i pressmeddelandet.
Lokala effekter
Kärnan i samarbetet ”3 Energy Islands” är övertygelsen om att kunskapsdelning är viktig för att trygga lokala fördelar i den gröna omställningen genom anbudsprocesser, initiativ på lokal och nationell nivå, möjlighet till nya jobb och lokal affärsutveckling, sägs det i informationen från LR.
Samarbetet strävar också efter att göra öars röst hörd både nationellt och internationellt, samt bidra till den gröna energiomställningen utan att skada miljön.
– Östersjön har en stor potential för vindenergi, som behövs både för el- och vätgasproduktion i vår resa mot en klimatneutral framtid. Med detta samarbete vill vi ta en aktiv roll i att påskynda den gröna omställningen samtidigt som vi skapar mervärde på öarna, framhåller Bornholms borgmästare Jacob Trøst (C) i samma pressmeddelande.
Bred diskussion
Efter att avsiktsförklaringen skrivits under är tanken att samarbetet ska växa, bland annat genom olika arbetsgrupper och forumet Baltic Energy Island Summit.
Det första mötet hölls i maj i fjol i Rönne och bland de 150 deltagarna fanns vindkraftverkstillverkare, vindkraftföretag, utvecklingsbolag och tjänstemän från Danmark, Finland, Sverige och Tyskland. På agendan fanns vindkraftens roll i den gröna omställningen, liksom utbildning, teknologi, finansiering och regelverk, uppger landskapet.