En stor ny privat vårdklinik ska byggas i Möckelö. Den ska inrymma bland annat en dagskirurgisk enhet, en magnetröntgenmottagning, en motions- och idrottsklinik och en specialistläkarmottagning.
Bakom vårdprojektet står Investerings Ab tillsammans med Medimar Åland och Medimar Scandinavia. Chefsläkare blir Jan Österberg.
VÅRD Investerings Ab började utforska möjligheterna att utveckla privat sjukvård på Åland redan 2005. Utredaren Vesa Ekroos beräkningar visar att den privata vården kommer att öka betydligt under de kommande åren.
Han tror att den offentliga sjukvården ska minska från 68 procent till 47 procent och att den privata vården kommer att öka från sex till 27 procent.
Den statliga finansieringen kommer att minska, medan Folkpensionsanstaltens(FPA) ersättningsandel tros öka. Vesa Ekroos beräknar även att tecknadet av sjukförsäkringar kommer att öka kraftigt. Både när det gäller arbetstagare och privatpersoner.
Förklaringen är att befolkningen blir äldre och samhällets möjligheter att bekosta allting mindre.
Privata personer måste betala mer och mer själva av sin sjukvård och då blir steget till privat vård inte lika långt.
- Basen inom sjukvården kommer nog alltid vara offentlig, men vi tror att den privata sjukvården är en framtidsbransch, säger Carin Holmqvist, vd för Investerings Ab.
Borreliamottagning
Därför kör nu Investerings Ab tillsammans med Medimar Scandinavia Ab och deras dotterbolag Medimar Åland igång ett stort privat vårdprojekt, som innebär att en vårdklinik ska byggas i Möckelö vid avtagsvägen till flygplatsen.
Den ska innehålla ett rehabiliteringscentrum, en dagskirurgisk enhet för exempelvis åderbrock och vissa ortodpediska ingrepp, en specialistläkarmottagning för bland annat gynekologi, urologi och öron, näsa, hals. Här planeras även en motions- och idrottsklinik, habiliteringscentrum för personer med medfödda handikapp och livsstilsrådgivning för personer med övervikt och diabetes. Samt möjligen en mottagning för borreliapatienter.
-Vi har hela tiden fört en diskussion med Ålands centralsjukhus(ÅHS) om vilka behov som finns och vilka vårdalternativ som kan utvecklas, säger Carin Holmqvist.
ÅHS största kunden
Enligt ritningarna ska kliniken byggas i två våningar med källare. Den totala ytan är 2.394 kvadratmeter. Bygget ska påbörjas under vintern och våren 2009 och beräknas vara klart på vårvintern 2011. Under tiden kommer verksamheten att utvecklas på Medimar på Torggatan, där företagshälsovården kommer vara inhyst även efter 2011.
-Just nu utforskar vi möjligheten att placera magnetröntgen på sjukhuset. De skulle i så fall bli vår största kund. Men om det inte går bygger vi ut den planerade byggnaden, säger Carin Holmqvist.
Hon säger att man planerar att ha 30 personer anställda på permanent basis.
-Hela projektet landar på en slutsumma på totalt 8-9 miljoner, säger styrelsens ordförande Sven-Harry Boman.
Färre krokvägar
Chefsläkaren för kliniken blir Jan Österberg.
-Jag tillför medicinskt sunt förnuft och etik, säger han och säger att han tar time out från sin överläkartjänst på sjukhuset.
-Jag förlöser nu det här projektet och sedan får vi se var bitarna hamnar.
Mats Danielsson, vd för Medimar Åland, brinner för motions- och idrottskliniken och kommer huvudsakligen ansvara för denna. Kristina Lench-Kalliola är koordinator för hela projektet.
Är den här sjukvården enbart till för patienter med pengar eller sjukförsäkring?
-Nej, det ska även vara möjligt för folk utan försäkring att få vård hos oss. FPA ger ju tillbaka ungefär 25 procent på läkarbesök. Men sedan får man ju på Åland även dra av läkarbesöket i deklarationen. De gör att ersättningen blir 50 procent om den går utöver självrisken, säger Mats Danielsson.
- Vården hos oss kostar mer, men fördelen är att man inte behöver ha en remiss för att komma till en specialist, säger Kristina Lenck-Kalliola. Vi kommer att ha färre krokvägar än inom den offentliga vården, där allting är mer systemcentrerat.
Projekt för framtiden
Med i projektet är Alandia Bolagen och Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag som blir delägare i fastighetsbolaget Kurant, som står för byggprojektet. Även Ålandsbanken är med och investerar i Kurant.
-Vi ser det här som en fastighetsinvestering och förväntar oss avkastning, säger Åsa Ceder, vd för Pensions-Alandia på Alandia bolagen.
-Vi återinvesterar också gärna i det åländska samhället och tror att det här är ett projekt för framtiden, säger hon.
Suomen Radiologikesukus Oy som sysslar med diagnostik inom magnetröntgen, ÅHS och Axelakuten Ab i Sverige är andra samarbetspartners.
Arkitekt Conny Sjölund har ritat byggnaden.
Kortare sjukskrivningar
Fördelarna investerarna ser med projektet är att fler ålänningar kommer kunna få vård inom Ålands gränser. Patienter behöver inte åka någon annanstans. -Dessutom stannar försäkringspengar och andra offentliga pengar i större utsträckning på Åland och sjuka människor får snabbare behandling, vilket leder till kortare sjukskrivningar, säger Carin Holmqvist.
-Marknaden finns primärt på Åland, men efter en inkörningsperiod, när konceptet har utvecklats, är de finlandssvenska och svenska marknaderna intressanta att bearbeta, tillägger hon.
Emission till allmänheten
Under hösten kommer man att rekrytera vd till Medimar Scandinavia Ab.
Investerings Ab äger 30-35 procent av bolaget och resten av ägarstrukturen vill man att ska bestå av både allmänheten och investerare. Personal och nyckelpersoner ges även möjligheten att bli delägare.
En emission riktad till allmänheten sker i höst.
I styrelsen sitter Sven-Harry Boman(ordf), Carin Holmqvist, Jan Österberg, Vesa Ekroos, Barbro Gustafsson, professor i vård och vetenskap vid Karolinska institutet i Stockholm.
Liz Lindvall