Import av husdjur kräver numera registrering, ID-uppgifter för djuret och ett så kallat pass för sällskapsdjur.
fakta
Införsel av ovaccinerade under tre månader gamla hundvalpar och kattungar är tillåtet från Sverige, Norge, Nederländerna, Belgien, Irland, Italien, Grekland, Cypern, Luxemburg, Malta, Portugal, Frankrike, Danmark, Tjeckien och Storbritannien.
Djuret ska vara ID-märkt och ha med sig ett så kallat sällskapsdjurspass med sina identifieringsuppgifter. Införsel av ovaccinerade under tre månader gamla illrar är förbjudet.
Vid införsel av hundar, katter och illrar från länder utanför EU ska djuret införas via en godkänd ankomstplats.
För införsel av djur från länder där rabies inte är under kontroll krävs dessutom ett serologiskt test för antikroppar mot rabies.
HUSDJUR Det har kommit nya regler för försäljning och förmedling av hundar, katter, illrar och frettar, så kallade tamillrar, till Åland och Finland. Det för att förhindra spridningen av smittsamma sjukdomar, som rabies och ekinokockos, så kallad bandmask.
Den nya lagen innebär att importören senast tio dagar före införseln av ett sällskapsdjur ska registrera sig som importör hos livsmedelssäkerhetsverket. I anmälan ska importören uppge sina personuppgifter, djurart som importeras, varifrån djuret kommer och utrymmen där djuret vid behov kan hållas i karantän.
-Jag vill informera eftersom det funnits oklarheter kring vilka papper som krävs vid import av sällskapsdjur, säger landskapsveterinär Mikael Karring.
Bland annat har rederierna och privatpersoner haft frågor.
- I de flesta fallen rör det sig om import av sällskapsdjur från Sverige till Åland. Importören ska alltid ha med sig ett intyg då man passerar gränsen, säger Karring.
Reglerna gäller endast försäljning och förmedling av sällskapsdjur över gränsen, och alltså inte resor med djur.
Vid transport mellan Åland och Finland ska djuret dock ha med sig ID-handlingar och ett giltigt vaccinationsintyg för rabies.
Pass för sällskapsdjur
För att djuret ska få ett så kallat "pass för sällskapsdjur", som är nödvändigt vid import, ska en veterinär kolla att det är identifieringsmärkt och vaccinerat mot rabies. Den första vaccineringen mot rabies ska göras senast tre veckor före importen.
För hundar och katter krävs även bandmaskmedicinering mot ekinokockos. Den behandlingen ska göras senast 30 dagar före införseln av djuret. En klinisk veterinärundersökning av djuret i avgångslandet ska utföras senast ett dygn före exporten.
Ålandstidningen