Fullmakten för driftskostnaderna för det nya vårdinformationssystemet har hittills legat på en miljon euro i året, men nu föreslår landskapsregeringen (LR) i en ändringsbudget att fullmakten höjs till 3,8 miljoner euro per år för de första fyra åren.
Även investeringskostnaderna blir dyrare och LR föreslår ytterligare anslag som ska finansieras med EU-medel och Paf-medel.
Systemet ska tas i bruk år 2026 och LR föreslår till lagtinget att man höjer anslaget för investeringen och höjer summan i fullmakten för driften, som fastslogs år 2021.
– Landskapsregeringen, finansavdelningen och ÅHS har konstaterat att det krävs fullmakter för mer för att projektet ska komma i gång, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).
Bråttom
Det är bråttom, LR skriver i förslaget till budgetändring att beslutet om upphandling behöver fattas av såväl styrelserna för ÅHS som Åda Ab senast i början av april. Före det ska den slutliga anbudsbegäran utannonseras. Därför kan LR inte vänta till den ordinarie ändringsbudgeten som enligt det nya finanspolitiska ramverket ska lämnas till lagtinget i månadsskiftet april-maj.
Finns det en risk att det här blir en ny elhybridfärjeaffär, med projekt som blir dyrare än planerat?
– Frågan är berättigad. Men vi har hittat ett sätt, vi ska föreslå för lagtinget att finansiera via EU:s resilienspengar, där det finns 4,6 miljoner euro. En del kan tas av Paf-reserveringar, säger Mats Perämaa.
Upphandlingen ska göras för tio år, med option på fyra plus fyra års fortsättning. Investeringsfullmakten blir totalt på 9,4 miljoner euro. Paf-reserven skulle alltså stå för 4,8 miljoner euro av den sammanlagda kostnaden.
Driftskostnaderna var budgeterade till en miljon euro i året, men nu visar det sig att kostnaderna per år blir 3,8 miljoner euro.
– Vi har kommit överens med ÅHS att efter fyra år ska man effektivera verksamheten så att man kommer ner till en driftskostnad på en miljon euro per år.
Är det ens realistiskt?
– Vi bedömer att det är det, men ingen har sagt att det blir enkelt. Det här systemet ska ju i sig kunna medföra effektiviseringar och inbesparingar, det var en av grundbultarna i den första fullmakten. Det är skäligt att man utnyttjar potentialen till effektivisering och en bättre patient- och vårdhantering. Dessutom arbetar ÅHS med en vårdstrategi som ska ställa om vården med tanke på kostnadsökningarna.
I förslaget till ändringsbudget för ÅHS skriver LR också att under de första fyra åren får ÅHS ett bestående effektiviseringskrav på 700.000 euro per år.
Hittills har ÅHS under åren 2018 till och med år 2024 fått investeringsanslag på 5,8 miljoner euro.
För att hinna erhålla pengar ur EU:s resiliens- och återhämtningsfond måste systemet vara i bruk sista kvartalet år 2025 hos ÅHS och minst 80 procent av de kommunala organisationerna och privata vårdföretagen.
Vad händer om lagtinget säger nej till höjningarna?
– I den fortsatta processen villkoras det med ett positivt besked från lagtinget. Fullmakten behöver utökas med de här nya kostnaderna, annars kan inte ÅHS skriva på ett avtal. Om det blir ett nej blir det inget nytt system i den här omgången och inga resilienspengar.
Vårdinformationssystem (VIS)
• Ett datasystem eller it-informationssystem där information om patienter finns lagrad och är sökbar i olika databaser eller informationssystem.
• Informationen kan användas av vårdpersonal i olika vårdprocesser.
• EU har infört mål för återhämtning och resiliens som kräver att Åland uppdaterar sitt patientdatasystem och EU har också beviljat pengar till sina medlemsstater för att utveckla systemet. Systemet måste vara till stor del genomfört i slutet av år 2025.
• Ny åländsk lagstiftning höjer också kraven på säkerheten för ÅHS:s patientdatasystem.
• Åland har möjlighet att få 4,6 miljoner euro av resilienspengarna om man hinner ta systemet i bruk i tid.
Kostnader
• Investeringskostnad 9,4 miljoner (finansieras med EU-medel och Paf-medel).
• Årlig ökning av driftskostnader exklusive avskrivningar: 3,8 miljoner euro. (Inklusive avskrivningar är ökningen 4,3 miljoner euro).
• I dagsläget betalar ÅHS 400.000 euro per år till ett företag för patientdatasystemtjänster. Då tillkommer interna kostnader.
• Upphandling på 10 år till en sammanlagd kostnad (investering och drift) på cirka 51,5 miljoner euro.
• Upphandlingen på 10 år med option på 4+4 år på sammanlagt cirka 85 miljoner euro.