När Birgitta H Eriksson överlämnade namnlistorna mot förändringarna vid antikoagulansmottagningen passade ÅHS:s förvaltningschef Peter Rask på att visa hur hemtesterna fungerar.
SJUKVÅRD 247 personer har skrivit på protestlistorna mot de planerade förändringarna vid antikoagulansmottagningen, där personer som har haft eller riskerar att få blodproppar lämnar prover och får behandling.
Namnlistorna och en medföljande skrivelse av Birgitta H Eriksson överlämnades till ÅHS:s högste chef Peter Rask i fredags morse. Han tog fram en apparat för hemtester och visade hur den fungerar. Både snabbt och enkelt, intygar Ålandstidningens fotograf Ida Jansson som erbjöd sitt finger till testet.
-Det var hur enkelt som helst och gjorde inte alls ont. Det var en pytteliten nål. Det svåra var att få fram tillräckligt med blod, säger hon.
700 euro per apparat
De planerade förändringarna vid AK-mottagningen har väckt oro hos många patienter. Men Peter Rask försäkrar att det nya upplägget blir en förbättring av vården och att det inte är en sparåtgärd.
-Att ha en sköterska innebär ungefär samma kostnad som hemtester, säger han.
Kostnaden för utrustningen som används vid hemtester är 600-700 euro per apparat. Peter Rask anser att ÅHS borde stå för den större delen av kostnaden och att patienterna ska kunna låna apparaterna, eventuellt till en avgift.
En svensk rapport från 2007 visar att egenkontroller ger en bättre reglering än kontroller hos en sköterska. Att kunna ta testerna hemma i stället för att åka till Centralsjukhuset underlättar för vissa patienter, enligt Peter Rask.
-En patient bestämde sig för att inte ta medicineringen på grund av att man måste åka till sjukhuset för provtagning. Han fick en propp efter en månad. Det är jobbigt för dem som bor avlägset. Därför är det här en kvalitativ höjning som jag ser det.
Lägger inte ner
Hemtesterna är inte tänkta för alla patienter.
-Alla kan inte. Men det passar för ganska många, säger Peter Rask.
Det är inte fråga om att lägga ner verksamheten vid mottagningen.
-Man ska kunna få råd av en sköterska som tidigare och man ska kunna lämna prover. Det ska finnas olika lösningar, säger Peter Rask.
Anna Jakobsson