Läs också: Ett steg närmare utbyggnad av KHS.
Som det framgår i artikeln här intill reserverade sig Hammarlands representant i Södra Ålands utbildningsdistrikts (SÅUD) förbundsstyrelse, Anders T Karlsson, när man fattade beslut om en om- och tillbyggnad av Kyrkby högstadieskola (KHS).
– Sex miljoner kommer aldrig att räcka till, det kommer att dra iväg utav tusan är jag ganska säker på, säger han och uppskattar att kostnaderna blir minst sju miljoner euro.
Vad baserar du det på?
– Vi jämförde de inlämnade anbuden med de billigaste som kom in förra omgången, och det hade inte stigit så mycket. Det säger mig att någon räknat lågt för att man ska få anbudet. När man sedan öppnar en gammal byggnad vet man att det kommer tilläggsjobb som inte finns med i anbudet, och då kan man ta mer betalt. Det är gungor och karuseller det här, en utveckling som finns i Stockholms- och Norrtäljeregionen också – man lämnar låga anbud eftersom man vet att i en renovering ökar kostnaderna, säger Anders T Karlsson.
Anbuden är inte offentliga förrän kontraktet skrivs på.
– Men jag kan säga att vi fick in flera anbud, bland annat ett som är i paritet med de summor jag gissar på.
Trånga utrymmen
Västra Ålands representanter i utbildningsdistriktet har tidigare lyft frågan om att bygga en helt ny högstadieskola inom distriktet. Tidigare har de önskat en i deras region, men den tanken har de gett upp.
– Jomala har sagt att de inte bygger något utanför sina gränser. Men de är heller inte villiga att lyssna på tanken på att bygga en ny skola inom Jomala.
Orsaken till önskemålet om en helt ny skola, är enligt Anders T Karlsson att elevantalet vuxit sig stort inom KHS.
– Skolan är för stor, det är för mycket elever redan nu. Om- och tillbyggnaden ger heller inte så mycket mer utrymme för eleverna. Det är trångt och vi vet alla att psykisk ohälsa ökar i samhället, och trånga utrymmen är inte vad man ska ha när man har de bekymren, säger han och fortsätter:
– Vi får inte mer utrymmen med det här projektet, jag får inte ihop att det skulle vara bättre för eleverna och det är ju det en förändring borde handla om.
Sex miljoner euro skulle han alltså hellre se att lades på en helt ny byggnad inom distriktet. En summa han jämför med Vikingagården.
– Se på hur mycket byggnad man fick för de pengarna. Nu ska vi göra av med pengar vi inte har, åtminstone fyra av oss medlemskommuner. Det är rimligare att lägga dem på en ny byggnad och man kan sätta den i närheten av KHS, det finns till exempel åkrar mitt emot på andra sidan vägen man kan köpa loss.
Du har gett upp tanken på en högstadieskola på västra Åland?
– Från tre-fyra år sedan finns ett kommunstyrelsebeslut i Jomala att de inte deltar i en byggnation utanför gränserna. De är ju störst och det får man rätta sig efter ibland.
”Väldigt upprörande”
Anders T Karlsson säger att förra gången KHS byggdes ut skrev man i beslutet att nästa gång det är aktuellt, ska en ny skola utredas.
– Men det har ingen hörsammat, man har bara fortsatt på det har spåret. Jomala har en ovilja att diskutera frågan, de har kört sitt rejs. Det som är mest frustrerande är att Jomala som är den största kommunen också har flest elever utanför distriktet, i Mariehamn. I kostnader skiljer det 4.000 euro per elev och år att ha dem i staden jämfört med i Jomala och det handlar om 60-80 elever.
Ändå, säger han, satsar man inte på en byggnation som kan ta ”hem” eleverna.
– Skolan är för liten när den är klar. Jag förstår inte resonemanget. Från min sida sett är det väldigt upprörande.
Nu var du ju ensam i förbundsstyrelsen att reservera dig mot beslutet. Är du ensam med tanken om en ny skola?
– Jag fick kanske lite understöd för idéerna, men när det väl kom till beslut vågade eller ville man inte. Jag har svårt att uttala mig om varför, men jag blev ensam.
Förbundsfullmäktige fattar slutligt beslut i frågan.