Politisk samsyn genomsyrade lagtinget när den fjärde tilläggsbudgeten klubbades. Från både oppositionen och majoritetsblocket betonade man vikten av reformvillighet och lyfte fram de många förslag finans- och näringsutskottet lagt i sitt betänkande.
Utskottets ordförande Jörgen Pettersson (C) konstaterade att Åland står inför en historisk kris.
– Det kräver åtgärder som inte känns bekväma.
Ingrid Zetterman (Lib) berömde utskottets arbete och kallade betänkandet modigt. Camilla Gunell (S) konstaterade att det är ett unikt betänkande med ”stora beställningar till landskapsregeringen” och ”politiskt radikala saker”.
Den enda som lade fram en direkt avvikande åsikt om tilläggsbudgeten var John Holmberg som redan i finans- och näringsutskottet reserverade sig mot lånefullmakten på 60 miljoner euro. I sin reservation föreslog han att den skulle sänkas till 40 miljoner euro, vilket han även tog till omröstning i lagtinget med stöd av Simon Påvals.
– Lånefullmakten på 60 miljoner kan inte accepteras av Liberalerna. Här var jag tvungen att reservera mig. Det ska vara ordning och reda när det gäller ekonomi, speciellt då skattepengar hanteras. Det politiska livet kan inte, och får inte, vara så enkelt att det bara är att gå till banken och skuldsätta ålänningarna, sade John Holmberg, och fortsatte:
– Jag är mycket förvånad över att majoriteten inte ser det problematiska med lånefullmakten, men det visar också att det finns en stor skiljelinje i synen på hur den offentliga ekonomin ska skötas.
Ytterligare fullmakter kan i stället ges vid behov inför budgeten för 2021 och kommande tilläggsbudgetar, menade han.
Hans förslag röstades dock ner av majoritetsblocket, Socialdemokraterna och Stephan Toivonen (ÅLD). Stellan Egeland (Ob) avstod från att rösta.
Fredrika Fellman