Bilföraren riskerar ekonomisk ruin
TINGSRÄTTEN 19-åringen hade haft körkort i cirka en och en halv månad när olyckan hände, på skärtorsdagen förra året.
Tre av de sju ungdomar som åkte med i bilen gav ungefär samma bild av händelserna när de hördes av Ålands tingsrätt i går förmiddag. De övriga fyra närvarade inte personligen, däribland Ester Glad som skadades svårast av olyckan.
Det började med en fest hemma hos 19-åringens syster. Efter ett tag skulle man åka in till Mariehamn för att besöka hotell Arkipelag. Systern ringde 19-åringen och bad om skjuts.
När han kom till festen frågade en person om han var nykter. De tre personer som hördes i går säger att han svarade ja på den frågan. Själv säger han att han inte kommer i håg vad han svarade.
Ingen av de tre personer som uttalade sig i rätten i går tyckte att han verkade vara berusad.
-Inte såg han full ut, säger en kvinna.
Undvek polisen
De sex ungdomarna på festen gick ut till bilen, där det redan satt en person i framsätet. Fem personer satte sig i baksätet. Två av kvinnorna satt i famnen på de övriga tre i baksätet (två män och en kvinna). Två män delade det högra framsätet.
De åkte mot stan. 19-åringen svängde in på en obelyst väg, Klockargatan i Jomala, för att undvika att möta polisen. Det var tät dimma ute och sikten var mycket dålig.
En av passagerarna i baksätet skrek åt 19-åringen att sakta ner.
-Det kändes obehagligt att åka där bak och det gick fort mellan varven, säger han.
Bilen fick sladd i en kurva, sladden parerades två gånger, sedan körde bilen av vägen och ner i ett dike. När bilen stannade låg den snett på tak.
Fem brott
Landskapsåklagare Jens-Erik Budd yrkar på straff för fem brott i samband med olyckan.
Det första brottet är grovt rattfylleri. Blodprov visar att 19-åringens alkoholhalt var 1,49 promille. 19-åringen medger grovt rattfylleri.
Det andra brottet är fordonsskatteförseelse. Enligt landskapsåklagaren var inte bilskatten betald. Det bestrider 19-åringen, genom sin jurist Bert Häggblom.
Det tredje brottet är äventyrande av trafiksäkerheten. Det fanns sju passagerare i bilen och alla kunde inte använda bilbälte. Det fjärde brottet är grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Enligt åklagaren anpassade inte 19-åringen hastigheten så mycket som krävdes av situationen.
Både det tredje och fjärde brottet bestrids av 19-åringen, som anser att de "konsumeras" av brottet grovt rattfylleri.
Det femte brottet är grovt vållande av personskada. Tre av de sju passagerarna fick "inte ringa" personskador. 19-åringen bestrider att vållandet ska betecknas som grovt.
560.000 euro
Ålands ömsesidiga försäkringsbolag, representerat av advokat Jorunn Skogberg, yrkar att 19-åringen ska betala tillbaka alla ersättningar som betalats ut efter olyckan.
Det handlar om nio olika anspråk som totalt uppgår till drygt 560.000 euro. Försäkringsbolaget vill också att tingsrätten ska fastställa att 19-åring är ansvarig för framtida ersättningar som följer av olyckan. Dessutom yrkas ersättning för rättegångskostnaderna.
19-åringen invänder inte mot beloppen som sådana. Men han bestrider att han ensam ska bära hela ansvaret när de andra i bilen tog en medveten risk.
-Vilket ansvar har man när man sätter sig i en bil med sju personer och en berusad förare? Nog måste man väl ha ett eget ansvar också, säger Bert Häggblom.
Om han blir ersättningsskyldig yrkar 19-åringen att beloppet nedsätts. Han är arbetslös och har inga som helst förutsättningar att betala.
-Det leder till ekonomisk ruin under lång tid framåt och motverkar lagstiftningens regler om återanpassning till samhället, säger Bert Häggblom.
Sekretessbelagt
Även om passagerarna visste att föraren var berusad är det inte tillräckligt för att försäkringsbolaget ska få sätta ner sina ersättningar, enligt Jorunn Skogberg. För nedsättning av försäkringsbeloppet krävs ett synnerligen klandervärt beteende eller att man medverkat till skadan.
Och eftersom 19-åringen medgett grovt rattfylleri har försäkringsbolaget regressrätt (återkravsrätt).
-Det finns ingen grund för yrkandet om medverkande som grund för nedsättning, säger Jorunn Skogberg.
Flera läkarintyg blev belagda med sekretess av Ålands tingsätt. Försäkringsbolagets ersättningsbeslut förklarades temporärt sekretessbelagda. Rätten tar slutlig ställning till den sekretessen i samband med domslutet som ges den 27 september.
Anna Jakobsson