Efter frågetecknen kring Ömsens bolagsstämma i torsdags vill vd Dan-Erik Woivalin lägga fakta på bordet: I omröstningen om antalet medlemmar i förvaltningsrådet fick valberedningens förslag drygt 19.000 röster medan Nils Lampis förslag fick drygt 6.000 röster. 1.000 röster lades ned.
Av de 19.000 röster som lades på valberedningens förslag representerade Dan-Erik Woivalin, ekonomichef Ulf Toivonen och försäljningschef Stefan Boman tillsammans cirka 5.800 röster.
– Om man över huvud taget inte beaktar tjänstemännens röster blir resultatet 13.000 mot 6.000. Det jag nogsamt vill understryka är att tjänstemännens röster inte hade någon påverkan på slutresultatet, säger Dan-Erik Woivalin.
Kommerserådet Anders Wiklöf hävdade på stämman att de tre tjänstemännen representerade runt 40 procent av rösterna, men det är fel, menar Dan-Erik Woivalin.
– Om du har drygt 26.000 röster och vi har cirka 5.800 är det lite på 20 procent. Sen får var och en ha sin egen uppfattning.
De här siffrorna kommer också att finnas i stämmoprotokollet, som justeras i slutet av veckan, säger han.
Raggade inte röster
Att tjänstemännen representerar andra ägare än sig själva – ”Vi har så pass stort förtroende för bolaget att vi har våra premier där” – är inget ovanligt eller dramatiskt, poängterar han. Om man tittar i tidigare stämmoprotokoll ser man att det skett förut.
På torsdagens stämma representerade Dan-Erik Woivalin, förutom sig själv och andra närstående, ”ett par åländska företag” som han haft kontakt med under många år, även före Ömsen-tiden.
– Jag har representerat dem förut.
Ulf Toivonen representerade ”en av våra största åländska premiebetalare”, som brukar närvara på stämman, men som inte hade möjlighet i år. Kunden hade, enligt Dan-Erik Woivalin, själv tagit kontakt med Ulf Toivonen för att be honom företräda företaget. Vilken kund det handlar om säger han inte eftersom man helt enkelt inte kommunicerar ut vilka kunder man har.
Stefan Boman representerade en av Ömsens största kunder i Sverige.
– Det gjorde han också i fjol. Det är inget dramatiskt med det. Ungefär 20 procent av våra premieintäkter kommer från den svenska marknaden. Det är inte konstigt att de intresserar sig för bolaget och vill vara närvarande på våra stämmor.
Vem tog initiativ till att ni skulle representera de här kunderna?
– Det måste alltid vara premiebetalarna.
En premiebetalare måste själv få, enligt Dan-Erik Woivalin, bestämma vem man vill att ska representera en på stämman.
Så tjänstemännen raggade inte röster på uppdrag av någon?
– Nej, nej. Det kan jag absolut förneka. Det skulle vara fullständigt främmande för mig som person att ta sådana order.
Skulle det vara etiskt försvarbart för tjänstemännen att ragga röster?
– Det är en alltför spekulativ fråga för att svara på. Om man skriver på en fullmakt är det frivilligt.
Skulle ni vara hindrade rent juridiskt att göra det?
– Man måste få prata med folk. Vill du ge en fullmakt så gör du det.
Frågan är alltså fri?
– Absolut. Speciellt från fullmaktsgivarens sida.
Självklart hur skulle rösta
För tjänstemännen var det självklart att rösta för valberedningens förslag på stämman, enligt Dan-Erik Woivalin. Arbetet var gediget gjort, och allt hade gjorts enligt de regler som finns, säger han.
Visste tjänstemännen att det skulle föras fram ett motförslag på stämman?
– Absolut inte. Det kom som en fullständig överraskning.
Är ni säkra på att era huvudmän ville rösta för valberedningens förslag?
– Jo, absolut. Annars lägger man ned sin röst.
Ett annat rykte, som Dan-Erik Woivalin vill ta död på, är att Ömsen skulle vara en klubb för inbördes beundran där man ger varandra fördelaktiga affärstransaktioner.
– Det är naturligtvis inte korrekt. Vi jobbar varje dag för bästa möjliga resultat för bolaget och mesta möjliga trygghet för kunderna, säger han och tillägger att de senaste tre årens resultat talar för sig själva.
Stridigheter som förekommit, och förekommer, om hur bolaget ska styras lägger Dan-Erik Woivalin ingen energi på.
– Jag vill se framåt.
Nu siktar bolaget på att från och med hösten börja sälja personförsäkringar, vilket kan medföra upp till fem nya tjänster.
Bakgrund Ömsenstämman
Ömsen höll bolagsstämma i torsdags. Under stämman föreslog Nils Lampi, koncernchef för Wiklöf Holding, att antalet medlemmar i Ömsens förvaltningsråd skulle utökas med tre.
Förslaget kom som en överraskning för valberedningen som föreslagit att förvaltningsrådet skulle utökas med en person, från elva medlemmar till tolv.
Valberedningens förslag fick knappt 75 procent av stämmans röster. För detta röstade bland andra de tre tjänstemännen Dan-Erik Woivalin, Ulf Toivonen och Stefan Boman, som inte bara representerade sig själva på stämman, utan också ett antal kunder. Och detta väckte ett antal kritiska frågor.
Sandra Widing