Omsorgsförbundets fullmäktige konstaterar att det ur ett klientperspektiv är bättre med en huvudman än med 16 kommuner. Beslutsgången blir mindre tidskrävande och byråkratisk, anser man. Dessutom behövs inte lika många anställda, vilket frigör resurser. En annan fördel är att den sociala servicen förenhetligas för hela landskapet.
Men vem som ska vara huvudman vill man utreda ytterligare. Omsorgsförbundet vill att landskapsregeringen utreder ÅHS som alternativ huvudman innan man går vidare med reformen.
Vidare anser man att landskapsandelssystemet behöver utvärderas innan finansieringsmodellen fastslås. När det gäller finansieringen framhåller man också att den ska ske direkt till myndigheten i stället för via kommunerna. Huruvida den nu föreslagna nyckelmodellen är den rätta är svårt att säga, anser man.
Alla möjligheter att decentralisera servicen bör också ses över, skriver man i utlåtandet.
Tidsfråga innan upplöses
När det gäller omsorgsförbundets egen roll skriver man att lagen om handikappservice som nu ska göras om i Finland troligen blir blankettlag på Åland. Förbundet med sitt nuvarande uppdrag är därmed troligen en tidsfråga – oavsett vad som händer med reformen. Det enda som skulle hindra att förbundet upplöstes är om man tar över huvudmannaskapet för kommunernas socialtjänst (KST).
Sammanfattningsvis skriver man att KST bör ses som ett sätt förekomma med en samlad organisation av socialservicen på Åland, i ställer för att den nya lagstiftningen påtvingar kommunerna akuta mindre övervägda lösningar, som dessutom riskerar bli dyra hastverk.
Sandra Widing