Christian Wikström har på onsdagen ännu inte hunnit ta del av remissvaren mer än till den del de redogjorts för dem i tidningen.
– Jag förstår delvis de upprörda reaktionerna. Det blir så när man tar bort service som människor vant sig vid. Så till den delen var det väntat. Nu blir saken föremål för diskussion och kompromiss. Det är inte så att turlistförslaget är klubbat.
Till hur stor del han själv är benägen att kompromissa konstaterar han att han tidigare varit tydlig kring tvärgående linjen.
– Det är en principiell fråga. Men överlag är det också andra förändringar som genomförs i skärgårdstrafiken och där är det viktig med dialog kring vad som funkar och vad som inte funkar.
Inte för många turer
Christian Wikström säger att han i sitt uppdrag som minister har ett ansvar kring de besparingskrav som landskapsregeringen slagit fast.
– Det här är en del av det. Men det är också viktigt både ur ett klimatperspektiv och ur ett ekonomiskt perspektiv att vi inte kör fler turer än vad som behövs.
Brändö, Kumlinge och Föglö skriver i sitt remissvar att förslaget, och de reaktioner som kommit från bland annat lantrådet Veronica Thörnroos, ger en bild av att det inom landskapsregeringen förs en intern dragkamp kring frågan om skärgårdstrafiken. Hur ser du på det?
– Det finns alltid olika viljor i politiska sammanhang. Sist och slutligen är det ett beslut som ska fattas i plenum. Några ytterligare kommentarer har jag inte.
Statistiken talar
Vad gäller kritiken från transportbyrån säger Christian Wikström att det i slutändan handlar om på vilken avdelning kostnaderna landar. I dag är entreprenörernas transportkostnader inbakade i projekten, men om extra turer måste sättas in på grund av för tunna turlistor hamnar kostnaden på vägnätsbyrån.
– Det är inte så att det behöver köras ut lastbilar med betong på varje tur. Det är en potentiell risk som vägnätsbyrån ser men där vi gör bedömningen att det som helhet inte är kostnadsdrivande för landskapets ekonomi.
Om befälhavarnas oro för ökat tryck på Alfågeln under mellansäsong säger Christian Wikström att de kartläggningar som landskapsregeringen gjort visat att det statistiskt sett ska finnas plats även med en bantad turlista.
– Nu ska vi att boka in ett möte med kommunerna. Vi kommer att diskutera saken med kommunerna och lyssna på deras tankar om ändringarna och det kommer med all sannolikhet att bli en del förändringar i förslaget innan det är klart.