I landskapsregeringens (LR) första tilläggsbudget avsätts pengar för dels kommunutredningar, dels för en tjänst som kommunindelningsamordnare. Det lockade lagtinget till en lång debatt för och emot kommunreformen.
Men till slut kunde dels en glidning i regeringsblockets övertygelse om fyra kommunersalternativet skönjas, dels bjöd Johan Ehn in till förhandlingar med oppositionen.
Fräna ord
Debatten började dock i fräna ordalag. Harry Jansson (C) yrkar på att anslaget för kommunutredningar sänks med 100.000 euro. Hans främsta argument för det är att beslutet att inleda utredningarna inte har laglig grund då LR enligt Jansson inte hört kommunerna först vilket lagen kräver.
– Nu äskar man pengar för kommunutredare. Men man har inte hört kommunerna. Hur har man resonerat? Ska man inte respektera den kommunala självstyrelsen och den gällande lagstiftningen?
Finansminister Mats Perämaa (Lib) svarade att lagen kräver att landskapet betalar för utredningarna, och att kommunerna trots allt fått information.
– LR anser att det finns ett lagstöd för det här. Och nog har LR minsann fört en dialog om vad som är på väg, via meddelande här i lagtinget och så vidare. Jag tror nog att människorna där ute känner till vad som är på gång.
Ålands framtids Axel Jonsson meddelade att hans parti motsätter sig att kommunreformen får kosta mer, liksom man motsätter sig reformen i stort.
– Vi ser också att det finns ett stort folkligt motstånd. LR visar noll lyhördhet. Det är att beklaga, men vi kan inte ge vårt bidrag till den här utvecklingen.
Propaganda retade upp
Flera företrädare för regeringsblocket anmärkte på oppositionens ”propaganda”. John Holmberg (Lib) menade att det handlade om ”fake news” och att oppositionen tar billiga poänger genom att kalla reformen för ”socialistisk”.
– Reformen är ett socialistiskt projekt, eftersom man inte vill att det ska vara några skillnader mellan kommunerna. Men varför ska vi då ha kommuner?, svarade Axel Jonsson.
Han fick emellertid mothugg av Petri Carlsson (MSÅ).
– Att riva gamla sockenmurar och låta individen blomstra, det är inte socialism. Att påstå det är helt befängt.
Efter ett par timmars debatt försökte Johan Ehn gjuta olja på vågorna. Han påminde om hur tongångarna gick 2011 då en rapport från Åsub pekade på landskapets utmaningar i framtiden. De tankegångarna menar han nu är bortglömda.
Ehn öppnade också för att LR:s förslag till kommunindelning inte är hugget i sten.
– Jag är den förste att erkänna att det förslag som ligger på bordet nu är inte mitt favoritförlag, men det är ett förslag som tar sikte på att lösa problem. Först tyckte jag att förslaget om funktionskommuner var bra, men det van inte stöd. Sedan tyckte jag att två kommuner var lockade, men inte heller om det kom vi överens. Sedan lade LR fram ett förslag om fyra kommuner. Jag tycker det möter upp mot mycket av det som vi såg som utmaningar.
Vill ha färre än fyra
Han fick sympatier från Mikael Staffas (Lib).
– Jag tyckte det var utomordentligt att Ehn lyfte fram att nu går vi fram med fyra (kommuner) och vi vill sträva till ännu färre. Vi kan inte bli en kommun för vi har inte lagstiftning som stöder det. Men två är väldigt nära en.
Johan Ehn uppmanade alla, både regeringsföreträdare och opposition, att se sig själva i spegeln. Han menade att kritiken mot regeringspartierna om att de inte lyckats förklara fördelarna med en kommunreform borde mana till eftertanke. Men han uppmanade också oppositionen att berätta vad de ser som alternativen till LR:s förslag. Han bjöd in oppositionspartierna till den typ av diskussioner de nobbade när LR bjöd intill en parlamentarisk grupp förra året.
Veronica Thörnroos (C) menade att hennes parti är öppet för förhandlingar, men att man uppfattat att LR inte är intresserad av andra åsikter.
– Jag tror att upprinnelsen till oppositionens motstånd är att man inte uppfattar LR:s förslag som ett förslag, utan som ett diktat. Från Centerns sida är vi gärna med och för ett resonemang.
– För mig handlar det om att nå resultat. Att se det här som diktat måste vi titta på oss själva och se om vi kan ändra retoriken. Men det kan också Veronica Thörnroos göra. Det var inte ute i samhället jag första gången hörde orden diktat eller tvångslag, utan det var här, svarade Johan Ehn.
Axel Jonsson konstaterade att det finns hopp om diskussioner mellan de två blocken.
– En öppning från regeringspartierna. I LR:s förslag är den frivilliga delen ganska ok, men det är tvånget som vi motsätter oss.
LR:s tilläggsbudget ska nu behandlas av finans- och näringsutskottet.
Jonas Bladh