Både Barbro Sundback (S) och Fredrik Karlström (Ob) vill att hela det samhällsfinansierade avbytarsystemet slopas.
POLITIK När lagtinget höll plenum i går var det bara en fråga som blev föremål för debatt: den avgiftshöjning för lantbruksavbytare som är en del av landskapsregeringens sparbetonade budgetförslag.
Att landskapet ska ta in runt 100.000 euro genom att ta ut en avgift för 15 euro per semesterdag för avbytarna var det ingen som protesterade mot. Däremot fanns det de som vill att man ska gå ännu längre.
-Jag har länge förespråkat att detta system borde reformeras eller egentligen upphöra helt. Även om förslaget att börja ta ut en avgift är att gå i rätt riktning är systemet trots detta långt ifrån rimligt, sa Fredrik Karlström.
-Om jag vore minister skulle jag inse att detta system är orättvist och arbeta för en mer rättvis näringspolitik. Jag skulle arbeta för att på några års sikt fasa ut detta system. Näringsutskottet borde titta på hur man kan avveckla detta system och i stället uppmuntra privata initiativ.
Otidsenligt system
Fredrik Karlström, som menade att det samhällsfinansierade avbytarsystemet är orättvist mot småföretagare som själva måste anställa folk för att kunna ta semester, fick medhåll av Barbro Sundback.
-Jag anser att detta system är otidsenligt och väldigt svårt att försvara. Det är inte till detta skattebetalarnas pengar ska gå. Det är rena rama lyxtillvaron.
Centerns Jan Salmén och näringsministern Jan-Erik Mattson (C) gick i polemik mot de båda oppositionspolitikerna.
-Sundback drar som vanligt alla jordbrukare över en kam. Det är bara djurägare som får denna service. Till saken hör också att när vi gick med i EU hörde denna förmån till den totala bilden för att få jordbruket att fungera. Vi har inte så många andra verktyg att stimulera jordbruket med. Jag tycker dagens system är ganska bra, sa Jan Salmén.
-Det är tack vare detta system vi har en öppen och levande glesbygd, sa Jan-Erik Mattsson.
Fredrik Rosenqvist