Utveckla individen, företaget och regionen. Det är målsättningen med den stora konferensen som Ålands teknologicentrum ordnar om kvinnligt företagande i sommar.
FÖRETAGANDE Det är inom det treåriga projektet för företagsfrämjande och regionalutveckling som Ålands teknologicentrum ordnar konferensen. En av de stora inriktningarna inom projektet har varit kvinnligt företagande och därför blir den avslutande konferensen om just detta. Temat är "Att välja sin väg - Nordiska kvinnor om företagande, ledarskap och utveckling".
Ester Miiros som har varit projektledare har dragit ihop en hel del kända namn.
-Förebilder har alltid varit viktigt. Använder jag mig bara av forskning och säger till dig att åtta av hundra kvinnor är företagare tänker du kanske att det är få och att det inte är något för dig. Men tar jag hit någon av de åtta som får berätta hur de gjorde, vilka val de gjorde så kanske du tänker "jaha, ja men de är ju som jag. Jag kan också", säger hon.
Bland de som föreläser finns bland annat Amelia Adamo, som driver eget företag med tidningen Amelia i spetsen.
-Och jag har bjudit in presidenten. Jag flyttade datumet för att det skulle passa med hennes Ålandsbesök och det finns med i hennes program.
Men det är inte säkert att hon kommer ännu.
Positiv särbehandling
Förutom förebilder som berättar om hur de gjorde för att nå framgång kommer man att ha föreläsare som riktar in sig på andra delar av företagsekvationen. En annan del är forskning och bland annat svenska Carin Holmquist, som är professor på Handelshögskolan i Stockholm, kommer till konferensen för att föreläsa om varför man ska stöda kvinnligt företagande.
Ester Miiros säger att det nämligen kan vara bra att under en kortare period positivt särbehandla kvinnor för att få en förändring på sikt. Till exempel genom kvotering.
-Det kvinnliga företagandet är ofta ganska osynligt i samhället och man måste få se att det finns exempel och veta att det finns möjligheter.
Den tredje delen av ekvationen är att ta mall av och hämta inspiration hos andra.
-Det finns många goda exempel från Norden.
Därför kommer många kvinnliga företagare från de nordiska länderna att föreläsa.
För alla
Tanken med konferensen är att visa möjligheterna och "ge tillbaka till Åland", som hon säger.
-Jag hoppas på kompetensutveckling och utveckling för individen, för företag och för hela regionen. Det är mitt mål, säger hon.
Även om konferensen har fokus på kvinnligt företagande är den för alla. Alla kan nämligen dra nytta av kunskapen, säger Ester Miiros. Bland annat hur man kan effektivisera en verksamhet och öka produktiviteten.
-Varenda liten detalj som gör oss lite snabbare och bättre är bra. Jag tror inte att det är ett nytt Nokia som ska rädda ekonomin utan de små förändringarna på gräsrotsnivån.
Förändring på sikt
I och med att projektet är slut i höst slutar också det särskilda stödet för kvinnliga företagare. Men Ester Miiros säger att det redan har gjort skillnad i samhället.
-Jag kanske inte kan säga att det blivit fler kvinnliga företagare ännu, men många av de som finns har förtydligat sin identitet.
Man har också skapat ett kvinnligt nätverk som träffas med jämna mellanrum och utbyter tankar och idéer. En del konkreta samarbeten har också uppkommit.
På sikt tror hon dock att det kvinnliga företagandet faktiskt kan öka.
-Jag tror att om fem år kan vi se en förändring.
Konferensen hålls den 12 till 13 augusti.
Matilda Andersson