Besökscentret för Bomarsunds fornminnesområde har varit på tapeten i decennier, redan när millenniet var ungt planerades ett torn i granit norr om lotsstugan på Prästö. Åren gick och väldigt lite hände i praktiken och 2011 ansågs besökscentret åter en gång ”ligga i startgroparna”, förutsatt att Sunds kommun skulle åta sig driften.
Men ännu en gång ruinerades planerna och lades på is, så att säga. Men 2017 tinade man åter en gång upp tanken då Bomarsundssällskapet samlade namnunderskrifter för ändamålet.
Alla turer, här ovan i komprimerad form, har ändå inte varit förgäves. Nu växer centret fram i snabb takt och Ålandstidningen fick ett smakprov på hur ett besök på platsen kan komma att upplevas när allt står färdigt i vår.
Utmanande takkonstruktion
Vi tas emot av byggentreprenören Åland bygg Ab:s arbetsledare på platsen, byggnadsingenjören Jonas Lindberg samt skaparen och arkitekten bakom byggnaden, Daniel Andersson från landskapets fastighetsverk.
Redan vid den pampiga entrén slås man av en modern arkitektur med det blivande tre meter höga glaspartiet inkorporerat i traditionella materialval. Entrén är infälld i likt en tratt i den i övrigt helt slutna träfasaden bestående av liggande mörk panel.
– Och yttertaket blir relativt unikt i och med det svarta faltaket (se separat faktaruta) i värmebehandlat trä, säger Jonas Lindberg.
En bit längre in pågår full aktivitet men efter en stunds kryssande mellan ivriga arbetare och diverse materialhögar når vi den stora aulan med en imponerande öppen lösning och en ovanligt luftig takhöjd.
– Just taket är nog det moment som har utgjort störst utmaning, säger arbetsledaren och förklarar:
– Bägge sidor av taket har olika lutningar och ansluter dessutom mot väggband som står i olika vinklar mot takbjälkarna.
Dock levererades alla limträbalkar och fanerbalkar som utgör takkonstruktionen, färdigkapade till längd och med rätt vinkel i ändkapningarna.
– Och det har varit värdefullt och besparat oss en hel del tid.
Många viljor att jämka
Ovanför den pågående takkonstruktionen står i dag ett stort tält monterat för att skydda bygget från fukt och annan väderpåverkan under byggtiden.
– Det flyttas successivt varefter vi får på underlagsfilten på råsponten, säger Jonas Lindberg.
Arbetet görs i så skyndsam ordning som möjligt eftersom tältkonstruktionen är hyrd från ett svenskt bolag, och således kostar pengar för varje dag som passerar.
– Vi har överlag en tajt tidsplan att förhålla oss till, men nu känns det som att vi är en bra bit på väg i alla fall, det känns bra, tillägger Daniel Andersson.
När bygget väl är klart och invigningen, under högtidliga former, sker på självstyrelsedagen 2022 torde gästerna slås av ett flertal stora panoramafönster med stort insläpp av naturligt ljus, samt fantastiska vyer över fornlämningsområdena kring Bomarsunds fästning.
– Det blir en mäktig och ganska storslagen utsikt, säger Daniel Andersson.
Det har funnits många viljor kring projektet genom åren, hur fria händer hade du när du ritade besökscentret?
– Det var många viljor som behövde kokas ner till en gemensam åsikt, vilket har varit utmanande. Men jag tror att alla inblandade har fått kompromissa lite för att få med åtminstone vissa önskemål.
Sprucken budget
Budgeten för bygget låg från början på cirka 2,7 miljoner euro – vilket sedan dess har vuxit med drygt 20 procent. Nu räknar Daniel Andersson med att landa någonstans kring 3,3 miljoner euro.
Och den kalkylen håller?
– Den håller, vi har till och med tagit i något för att vara på den säkra sidan.
Den spruckna kostnadsberäkningen har dels sitt ursprung i andra materialval än ursprungsplanen, dels även i det faktum att tillgången samt prisbilden på byggnadsmaterial har skjutit i höjden de senaste två åren.
– Och man ska även tänka på att besökscentret är ett skräddarsytt byggnadsverk med höga ambitioner.
Eftersom byggplatsen samtidigt är av stort arkeologiskt och kulturellt värde har varje grävskopetag och byggnadsmoment granskats av arkeologer och antikvarier, även det en faktor att ta i beaktande när tidsplanen gås igenom.
Bomarsunds besökscenter i siffror
Byggstart: April 2021.
Våningsyta: 675 kvadratmeter.
Utställningsyta: 375 kvadratmeter.
Volym: 4.000 kubikmeter.
Uppvärmning: Vattenburen golvvärme kopplad till bergvärme.
Takhöjd inomhus: Lägsta takhöjd, två meter, högsta takhöjd, sju meter.
Byggnaden färdigställs och överlämnas till Kulturbyrån i slutet av april 2022. Invigning sker den 9 juni samma år.
Källa: Landskapets fastighetsverk.