Ålands sjöräddningssällskap berättar på sin Facebook-sida om en utryckning under måndagsförmiddagen där man fick skjutsa en hund som blivit biten av en orm ute i skärgården till fasta Åland.
– Vi fick ett samtal från hundägaren som hade varit ute med sin fritidsbåt utanför Föglö någonstans och då hade dennes hund blivit biten av en orm. De for iland till Degerby för att ta färjan över till Svinö men det var under den tiden som färjan hade uppehåll på några timmar, säger John Lundqvist, jourhavande räddningsskeppare vid Ålands sjöräddningssällskap.
Då hunden började må allt sämre och man märkte att man inte kunde vänta på färjan hörde ägaren av sig till sjöräddningssällskapet för hjälp.
– Vi hämtade upp dem i Degerby och körde dem till Långnäs där de sedan kunde ta sig med bil till veterinär, säger John Lundqvist.
Hur vanligt är det att få sådana här typer av uppdrag där djur är inblandade?
– Det är ju inte jättevanligt, men ibland händer det att vi får köra ut veterinärer till skärgården för att ta hand om till exempel kor, hästar och får, och ibland handlar det om husdjur som behöver vård. Det kanske händer ungefär två eller tre gånger per år, säger han.
Bild
Svullnad och slöhet
Hundens matte Susanna Jansson säger till Ålandstidningen att hunden, som heter Agnes och är en elvaårig Lagotto romagnolo, blev biten av en huggorm.
– Jag trodde att hon hoppade för att fånga en fluga eller liknande med munnen. Sedan började hon halta kraftigt och vi såg ormen i gräset, så då misstänkte vi att hon hade blivit biten. Hon vägrade gå på tassen som var väldigt öm, och svullnaden kom först när vi satte oss i sjöräddningens båt. Då var hon också väldigt slö, säger hon.
Hon är mycket tacksam över att sjöräddningen kunde hjälpa Agnes till fasta Åland.
– Föglöfärjan tog precis lunch då vi kom till Degerby. Det hade blivit krångligt med egen båt över, så vi är jätteglada att sjöräddningen kunde hjälpa, säger hon.
Hos veterinären fick Agnes dropp och smärtlindrande, och man följer med hennes hjärta och allmäntillstånd på smådjurskliniken. I dag kan hon gå korta snuttar inne och ute, och matte hoppas på ett snabbt tillfrisknande för Agnes.
Fakta: Ormbett hos hund
• Ett ormbett kännetecknas av två små prickar bredvid varandra på huden med 6–9 millimeters mellanrum. Det kan dock vara svårt att upptäcka på grund av hundens päls.
• Symtom på ormbett kan vara smärta, rodnad och/eller blåmärke, bitmärken, nedsatt allmäntillstånd och kraftig svullnad. Kräkningar och diarré kan också förekomma. Symtomen märks inte alltid direkt, utan kan komma efter någon timme.
• Ett huggormsbett kan också ge upphov till försämring av blodcirkulationen, lågt blodtryck, hjärtrytmrubbningar, ökad blödningstendens och skador på inre organ. Graden av skada beror på hur mycket gift som injiceras.
• Om en hund blir ormbiten bör man hålla hunden i stillhet, speciellt om bettet tagit i tassar eller ben, och kontakta veterinär snarast. Om det är möjligt bör man bära hunden eller alternativt gå lugnt och sakta med den eftersom musklernas sammandragningar när hunden rör sig bidrar till att giftet sprids.
• Veterinären ger hunden smärtstillande. Även dropp ges för att upprätthålla en normal blodcirkulation. Blodprover tas och hjärtat undersöks. I vissa fall kan hunden behöva motgift.
• Hunden tillfrisknar vanligtvis med understödjande behandling och vila.