Rysslands beslut att i praktiken stoppa exporten lämnades av Kremls talesperson Dmitrij Peskov för några dagar sedan och har födömts hårt av flera länder. Ukraina har ändå meddelat att man är beredd att fortsätta transporten trots Rysslands beslut att inte förlänga avtalet.
Torbjörn Jansson är docent i nationalekonomi vid Agrifood Economics Centre vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Han tror inte att det ryska beslutet leder till lika stora prishöjningar av livsmedel som när kriget startade.
– Världen och Europa är bättre rustad nu och man har hittat nya exportvägar. Man kan exportera mycket mer genom EU än man kunde förut. Då kriget startade fanns flera globala flaskhalsar i försörjningskedjorna, bland annat som en följd av pandemin. Där ser läget bättre ut, säger Torbjörn Jansson.
Fattigaste drabbas mest
Ändå finns det länder som kommer att känna av det ryska beslutet.
– De länder som redan är fattiga och där det redan finns svält kommer att drabbas mest. Och Ukraina blir det land som drabbas värst, eftersom exporten är en viktig inkomstkälla för Ukrainas ekonomi, säger Torbjörn Jansson.
Niklas Lampi säger att han inte har fått några indikationer på att matpriserna skulle stiga på grund av det här.
– Nej, vi får se vart det leder, det är för tidigt att säga. Men priserna har redan stabiliserat sig något, säger Niklas Lampi.