Den anställda önskar vara anonym och säger att det ofta finns outbildad personal ensamma med klienter nattetid och att det inte stämmer att de boende inte skulle utsättas för någon fara.
– Det har satts i system att ha outbildad personal nattetid. Outbildad personal används väldigt mycket, så väl dagar som nätter, i princip finns det alltid någon outbildad som jobbar nattetid. De kan även ha medicinansvar fast de inte är utbildade på området och det är enligt mig en fara för de boende.
Hur menar du att klienterna har utsatts för fara?
– Det har hänt att klienter har fått fel medicin, det kan handla om till exempel epilepsimedicin och hjärtmedicin. Det är allvarligt enligt mig. Utbildad, behörig personal vet hurdan medicin klienterna behöver och när de behöver den.
Har du påpekat detta?
– Ja, jag har ifrågasatt det men det har sopats under mattan. Det har gjorts vissa tillbudsrapporter. Jag har också lyft det med min förman, men det har inte blivit så mycket respons.
Har du förståelse för att det kan vara svårt att hitta behörig personal och att man därför kan ha svårt med bemanningen?
– Ja. Men det finns ordinarie, behörig personal som skulle vilja jobba natt mer, men inte får det. Jag vill gärna jobba mer natt. Det går att schemalägga så att det alltid finns en ordinarie personal på boendena. Jag tror att man gör vad man tror är bäst, men man är inte så bra som man utger sig för att vara.
Uppmanar att anmäla
Camilla Dalmyr som är KST:s boende- och sysselsättningskoordinator säger att hon blir förvånad och smått chockad över den här kritiken.
– Som jag sagt förut så är vi medvetna om att vi även har obehörig, men duktig personal som arbetar inom förbundet. Utan dem hade vi i flera lägen hamnat i en situation där bemanningen hade varit omöjlig. Vi är stolta över vår personals kompetens, även de som saknar formell behörighet. Vi har som sagt tydliga metoder, riktlinjer, handlingsplaner och genomförandeplaner för att säkra vårt arbete och det är vår viktigaste kvalitetssäkring. Vissa moment inom socialvården ska göras av behörig personal och det kommer som en nyhet för mig att så inte sker, om det är som den anonyma anställda påtalar.
Hon säger att hon råder den anställda att göra en anmälan om missförhållanden enligt lagen om socialvård och den 48:e paragrafen, som kan göras på intern blankett och riktas till KST:s kvalitets- och metodchef.
– Denna rapporteringskanal, så kallad visselblåsning, syftar till att upptäcka missförhållanden på arbetsplatsen och skyddar personen som gjort anmälan från alla sorters påföljder från arbetsgivaren i anslutning till rapporteringen.
En sådan anmälan ålägger KST att göra en utredning.