Från och med tisdag implementerar åländska arbetsgivare inom social- och hälsovård den temporära ändringen i smittskyddslagen som säger att personalen inte ska utsätta vårdbehövande för covid-19 – alltså i praktiken ett vaccinationskrav. Ålandstidningen gjorde en rundringning för att se hur vaccinationsgraden nu ser ut hos arbetsgivare inom vårdyrket och huruvida det finns personal som från och med tisdagen tvingas stanna hemma utan lön.
Vid Oasens boende- och vårdcenter är det i nuläget en till två procent av personalen som har direkt kontakt med vårdtagarna som är ovaccinerade. Och enligt vikarierande förbundsdirektör Stefan Simonen har man, i enlighet med smittskyddslagen, utrett möjligheterna till omplacering för dem.
– Men i vår verksamhetsmodell att ta hand om de äldre har vi väldigt få andra uppgifter att erbjuda och har således ingen möjlighet till omplaceringar.
Betyder det i klarspråk att de tvingas stanna hemma från sina jobb utan lön?
– Det betyder att löneutbetalningen upphör från och med den 1 februari om de inte är vaccinerade tills dess och därmed har möjlighet att komma på jobb.
Tiden rinner ut i sanden
Stefan Simonsen säger att det är en jättetråkig situation och han hoppas att alla väljer att ta vaccinet senast på måndagen.
– Men tiden börjar rinna ut i sanden. Jag har en stor dos empati för dem det berör, men samtidigt är vi skyldiga att följa lagen samt se till vårdtagarnas bästa. Det är en väldigt svår balansgång.
I Lumparland ska kommunstyrelsen ta ställning till ett policyförslag från äldreomsorgschef Cecilia Dahlström som rekommenderar alla anställda inom området att ta tre doser av vaccinet. Ordinarie personal som väljer att inte ta vaccinet föreslås ta ut innestående semester samt anhålla om tjänstledighet till årets slut, när den temporära ändringen i smittskyddslagen upphör att gälla.
I nuläget är det, enligt Cecilia Dahlström, två personer av totalt elva inom Lumparlands äldreomsorg som är ovaccinerade.
Vilka reaktioner har förslaget väckt bland er personal?
– Det är klart att själva ändringen i lagen har väckt väldigt mycket oro.
I första hand ska personal som inte är vaccinerad, enligt lagen, erbjudas andra uppgifter. Hur blir det med det i Lumparland?
– Det är ju så i små kommuner att möjligheten till andra uppgifter är väldigt begränsad, i praktiken finns det inga sådana befattningar som kan omplaceras.
Kan få komma tillbaka
I policyförlaget till kommunstyrelsen skriver äldreomsorgschefen att ovaccinerade vikarier föreslås ansöka om tjänstledighet till avtalets utgång. Samtidigt föreslår hon att det vid sökandet av nya vikarier ska vara en grundprincip att ovaccinerad behörig prioriteras före vaccinerade obehöriga.
– Ja, det beror naturligtvis på vilka som söker men vi kan inte äventyra verksamhetens säkerhet genom att stå med för lite personal, säger hon.
Betyder det att de ovaccinerade som måste ta ut semester och tjänstledighet kan få komma tillbaka?
– Det är inte omöjligt om det inte finns behöriga som är vaccinerade.
Lever ni i så fall upp till den temporära lagändringen?
– Vi gör vårt bästa för att följa lagen, men det finns flera lagar som står mot varandra. Lagen säger också att vi ska ha en verksamhet av god kvalitet och med behörig personal.
Ålandstidningen har sökt Mariehamns stads äldreomsorgschef, Evelina Grandell Rosenlund.