De bägge föreningarna presenterade planen på ovalen under en presskonferens vid Ålandstravet i tisdags. Den nu existerande ovalen vid travbanan har vid två tillfällen stått värd för finska mästerskap för islandshästar.
– Men den är för liten för att exempelvis arrangera nordiska mästerskap.
Sedan 2013 har föreningen haft en vision att ordna ett nordiskt mästerskap på Åland – och nu kan det bli verklighet.
– Det här är något vi har drömt om väldigt länge och det är extra kul att presentera en ny vision för Åland i tider som dessa, säger Liz Mattsson.
Tidigare under hösten lämnade man därför in en ansökan om Leaderstöd för att genomföra projektet. Från början hade man tänkt förlänga den gamla banan, men området där den ligger visade sig vara för litet.
– Då föreslog Pia Eriksson från hästsportföreningen att vi skulle bygga en helt ny där dagens hoppbana ligger, och där är vi nu.
Byggstart i år
Nu är Leaderstödet beviljat och man har även tagit in företagssponsorer för att förverkliga ovalen.
– Jag vågar nästan lova att det blir den bästa anläggningen i Finland, säger Liz Mattsson.
Banan blir också den enda i Finland som efter färdigställandet är godkänd för att arrangera VM-tävlingar. Slingan på den nybyggda ovalen ska bli 300 meter, mot nuvarande 250.
– Plus en raksträcka för passgrenarna, säger Jens Andersén från projektets arbetsgrupp.
Islandshästar tävlar i fem olika gångarter, skritt, trav, galopp, tölt och pass. Pass kan beskrivas som kapplöpning på rak bana – i gångarten pass.
När planeras banan stå klar?
– Förhoppningen är att byggstarten kan ske ännu i höst. Till vårkanten vill vi ha den färdigställd för att möjliggöra lite mindre tävlingar i maj-juni, sedan vill vi hålla något större tävlingar till hösten.
Inom en åttaårsperiod hoppas man sedan få stå värd för NM, men redan till 2022 finns det en förfrågan om att ordna ett finskt mästerskap på Åland.
– Det har vi svarat positivt på.
Bra för hela Åland
Projektet beräknas kosta totalt 65.150 euro. Leaderbidraget utgör 60 procent och landar således på 39.090 euro. Resterande del står sponsorer och Àlenskurs egna finansiering för.
– Men vi kommer även att ta ett mindre lån.
Stortävlingar av kalibern nordiska mästerskap samlar uppemot 130 ekipage som stannar på Åland under en veckas tid.
– Det i sig ger en hel del kringeffekter eftersom man oftast har med sig hästskötare och familjer. Vi tror det här kan vara positivt för hela Åland.
Peter Pussinen