Det är Clas Abrahamsson, tidigare notarie vid domkapitlet i Borgå stift, som tillsammans med församlingen ska göra utredningen. Senast den 31 mars 2022 ska utredningen vara klar.
– De ser på vad som är den mest ändamålsenliga formen för församlingen i framtiden. Är det den nuvarande eller borde församlingen vara en del av något större sammanhang eller samfällighet? För Brändö-Kumlinge handlar det om att uppgå i någon av grannförsamlingarna, säger notarie Linus Stråhlman vid domkapitlet.
– Men utredningen förbinder inte församlingen till någonting, påpekar han.
Clas Abrahamsson har tidigare utrett flera åländska församlingar inför deras beslut om sammanslagningar.
När utredningen är klar ska domkapitlet och församlingen göra ett utlåtande, en grundberedning för hur den kommande strukturen skulle kunna se ut. Därefter landar ärendet på kyrkostyrelsens bord. Det är kyrkostyrelsens plenum som fattar det slutliga beslutet. Man kan, teoretiskt sett, fatta ett beslut som strider mot församlingens vilja. Men det har, säger Linus Stråhlman, aldrig hänt under hans tid vid domkapitlet.
– Det är snarare tvärtom, att man uppmuntrar att se på strukturerna.
Svårt klara ekonomin
Brändö-Kumlinge församling står just nu utan kyrkoherde, då tf kyrkoherde Kent Danielssons förordnande avbryts på egen begäran.
– Vi håller på sonderar för att få fram en ny tf kyrkoherde. I och med att en utredning pågår ledigförklarar vi inte tjänsten. Det är ju möjligt att det inte finns någon kyrkoherdetjänst i framtiden, säger Linus Stråhlman.
Margaret Lundberg, ordförande för församlingens kyrkofullmäktige, konstaterar att det är svårt att hitta personal till församlingen. Därmed är det också svårt att få verksamheten att fungera.
Hur ser församlingen på att man nu utreder framtiden?
– Vi har inte diskuterat det så mycket, utan när utredningen kom hakade vi på. Det är svårt för de mindre församlingarna att klara sig.
Ekonomin är förstås en stötesten. Bland annat kräver fastigheterna mycket underhåll. Under coronapandemin har utgifterna inte varit lika stora, å andra sidan har verksamheten också legat nere. Under vinterhalvåret hölls gudstjänsterna varannan vecka i Brändö och varannan vecka i Kumlinge.
Vad som händer med just gudstjänsterna om församlingen går samman med någon annan församling är svårt att förutspå. Men att ta sig till en annan skärgårdskommun på gudstjänst kan logistiskt sett vara besvärligt.
– Det är många som börjat streama gudstjänsterna, och det är många som tycker om det. Men det blir inte samma gemenskap, säger Margaret Lundberg.
Brändö-Kumlinge församling
De två församlingarna i norra skärgården slogs samman 2006.
Träkyrkan i Brändö är helgad åt S:t Jakob och invigdes 1893.
Stenkyrkan i Kumlinge är helgad åt S:t Anna. Den byggdes på 1300-talet.