Det fortsätter hända saker kring den åländska vindkraften. Det svenska börsbolaget OX2 och Ålandsbankens fondbolag, som sedan tidigare sagt att man vill bygga cirka 360 havsbaserade vindkraftverk i Ålands södra havsområden, meddelade under fredagen att man avser utveckla ytterligare ett projekt.
– Vi har tidigare i första hand koncentrerat oss på de södra områdena som vi fortfarande anser är hetare rent geografiskt. Men de norra områdena är också väldigt intressanta, och därför känner vi att vi vill vara med också där, säger Anders Wiklund som är OX2:s landschef på Åland.
Nästan identiska
I omfattning planeras det nya projektet bli lika stort som det ”gamla”. De två projekten ges namnen Noatun nord och Noatun syd och respektive projekt beräknas färdigställt bestå av cirka 360 vindkraftverk som ger en årlig produktion om 20 TWh vardera. Totalt vill man alltså bygga cirka 720 vindkraftverk som skulle innebära full etablering på samtliga områden, två norr om och fyra söder om Åland, som landskapsregeringen ringat in för etablering i havsbaserad vindkraft i sin havsplan.
– Det blir två projekt som drivs parallellt och storleksmässigt är de nästan identiska.
Var sak
De två projekten drivs alltså tidsmässigt framåt enligt samma plan. Det betyder, om allt går som det ska, två färdigställda parker cirka 2032.
Som Ålandstidningen tidigare berättat har det finska bolaget Ilmatar tidigare aviserat att man utreder etablering av havsbaserad vindkraft i Ålands norra havsområden, det betyder att två aktörer nu öppet meddelat att de tittar på samma områden.
Hur har Ilmatar påverkat OX2:s beslut att nu öppet meddela att ni också är intresserade av de norra områdena?
– Det har ingenting med det att göra. Det norra havsområdet är ett intressant område och därför vill också utforska det vidare. Var sak har sin tid kan man säga. Vi började med de södra området och samarbetet med Ålandsbankens fondbolag har funkat bra, nu fördjupar och utökar vi samarbetet med ytterligare ett område.
Tuff konkurrens
Nu börjar alltså en jakt om vem som ska få dra nytta av den åländska vindresursen, men Anders Wiklund tycker inte att situationen innehåller någon dramatik.
– På alla områden som är aktuella för etablering av havsbaserad vindkraft kommer det att finnas många aktörer som är intresserade av att bygga. Konkurrens finns överallt och i slutändan är det marknaden som avgör. Vi har aldrig räknat med att få vara ensamma på något område.
Han tror att flera aktörer lär dyka upp.
– Men det handlar inte bara om konkurrens mellan företag, utan också mellan regioner. Vilken region kan skapa de bästa förutsättningarna för dem som vill förverkliga havsbaserad vindkraft?
Plockar russinen
Anders Wiklund säger att det i Norden i dag finns flera dussin pågående projekt i tidig fas. Förutom de två projekten på Åland tittar OX2 själv flera andra potentiella etableringar i Norden.
– Det är mycket som händer, men det är inte heller så att man bara kan kasta ut krokar hur som helst. Det är väldigt dyrt att samla in data och då måste man välja områden som är realistiska och intressanta. Man kan inte skjuta vilt från höften, utan får plocka russinen ur kakan. Och nu har vi hittat två russin på Åland som är väldigt intressanta.
Att landskapsregeringen öppnat upp möjligheten att söka tillstånd för olika undersökningar är viktigt för att nu kunna ta projekten vidare.
– Vi har tittat på förutsättningarna och gjort det vi kunnat så här långt. Under de kommande åren ska vi undersöka allt från fågel- och fiskliv till havsbottenmiljöer. Vi kommer också att ha en fortsatt dialog med myndigheterna. Sedan när vi har alla data och har kommit längre i processen vet vi mer exakt vad som går att göra.
Precis som OX2 och Ålandsbankens fondbolag tidigare meddelat kommer investerare att kunna delta i projekten.
– Genom fondupplägget blir förankringen till Åland stark. Ålänningarna kommer att kunna vara med och investera även i det norra projektet.