Åland har sitt svartbröd, sin pannkaka, sin vackra natur och snart kanske också "sin" champagne.
När ny champagne lagras i vattnet kan Åland, trots avsaknaden av druvodlingar och vingårdar, bli ett namn inom champagnevärlden.
Den gamla pråmen som ligger vid hamnen på Silverskär ser ut att ha varit med ganska länge. Den är rostig och dan, men fyller sin funktion. Kranen på pråmen är uthissad så långt det går och fäst vid en bur som står på bryggan och med en knyck lyfts buren upp och smidigt in i båten.
-Det är syrefast rostfritt järn, säger Johan Mörn, som driver Silverskär, och nickar mot buren.
Det behöver vara det om det ska hålla att ligga nere på havsbotten i tiotals, eller kanske hundra år utan att rosta sönder. I buren finns det nämligen plats för 455 champagneflaskor som ska ner på fyrtio meters djup för lagring.
Än så länge är det bara ett sextiotal flaskor i buren, 36 stycken som tillhör Veuve Clicquot och ungefär 25 som tillhör Silverskär, men tanken är att den ska fyllas på efter hand.
Skapa en egen produkt
Idén att sänka ner flaskor fick både Johan Mörn och dykaren Christian Ekström, som hittade vrakchampagnen, på varsitt håll. När de sedan började prata och märkte att de hade samma idé beslutade de sig för att förverkliga den.
-Nu skapar vi en egen, åländsk produkt, säger Christian Ekström.
På det sättet kan det unika fyndet leva kvar på Åland i många år framöver även om flaskorna är upplockade ur havet, säger han.
-Gör vi på det här sättet och har en slutlagring i havet blir det en egen produkt.
Man vill också skapa en plats dit folk som är nyfikna kan åka och skapa turism på det sättet. Den verkliga vrakplatsen är ju såpass långt från land.
-Buren ska vara fäst i en boj så man hela tiden ser var den är, säger Ekström.
Läs mer i dagens tidning.
Matilda Andersson