Redan i samband med att Paf i april ifjol presenterade resultatet för 2016 gick Christer Fahlstedt ut med att det nya året hade börjat bra. Och den positiva trenden höll i sig året ut. Även om Christer Fahlstedt i nuläget inte kommunicerar några siffror säger han att ”2017 absolut blir ett bättre år än 2016”.
– Vi har växt på alla våra marknader och speciellt på våra internationella. Intäkterna har ökat och kostnaderna har minskat.
Färre konsulter
När det gäller den minskade kostnadskostymen handlar det bland annat om att kostnaderna runt inköpta externa tjänster har skurits ner.
– Vi har färre konsulter och gör mer själva.
Samtidigt har bolaget ett större spelutbud än tidigare och man har även tittat på annan marknadsföring än den traditionella.
Omsättningen har påverkats av försäljningen av det italienska dotterbolaget Winga till Leo Vegas.
– Det var vår näst största marknad så det var ett tapp på intäktssidan men det har vi lyckats kompensera genom att de andra marknaderna har växt. Vi är lönsamma på alla våra marknader nu.
Nya marknader
Paf:s verksamhetsområde består i dag av Sverige, Finland, Estland och Spanien. I fjol gick Paf ut med att man skulle gå in på en ny marknad i Östersjöregionen under 2017. Men den lanseringen är något fördröjd.
– Det tog lite längre tid än vi hade trott. Anledningen är att vi håller på att bygga all teknik och vi måste få den på plats för att vi ska få alla tillstånd godkända.
Enligt Christer Fahlstedt handlar det här inte om någon jättesatsning .
– Vi smyger igång det här för att vi tror att det långsiktigt kan bli en bra marknad för Paf.
Med lång sikt menar Christer Fahlstedt 25-30 år. Men ytterligare en internationell satsning är i röret.
– I sommar kommer vi att kommunicera ut ytterligare marknader för lansering 2019 men där är det ett annorlunda upplägg som jag inte vill avslöja mer om just nu.
Fyller inte tomrum
Att Veikkaus nu har lämnat Åland har ingen ekonomisk betydelse för Paf. Både från de åländska spelombudens och landskapsregeringens sida har det dock riktats frågor till spelbolaget om Paf på något sätt kan fylla det tomrum som Veikkaus lämnar. Men det är inte lätt, konstaterar Fahlstedt. En orsak är att Paf i dag inte har de aktuella produkterna.
– För att ett lotteri ska bli roligt måste man ha volym på det. Vi är för få för det på Åland, underlaget är för litet. Jag tror inte folk blir kittlade av att kunna vinna 30.000 euro på lotto.
Kommunikationsdirektören Anders Sims sade i december att Paf inte heller hade några tankar på att, till exempel genom att samarbeta med andra bolag, börja erbjuda lotto. Det ställningstagandet gäller fortsättningsvis, enligt Christer Fahlstedt.
– Svenska spel har mig veterligen inte tillstånd att driva verksamhet internationellt.
En vice vd
De senaste åren har det skett stora förändringar i Pafs ledning. Bland de som lämnat bolaget kan nämnas tidigare marknadschefen Stefan Rumander och vice vd:n Johan Rothberg. I början av veckan blev det klart att mångårige medarbetaren, personaldirektören och vice vd:n Johanna Backholm utnämnts till HR-chef hos Eriksson Capitalägda Visko Teepak. I och med det har Paf återigen endast en vice vd, Daniela Johansson, sedan flera år även ansvarig för bolagets spelansvar.
– Just nu finns inga ytterligare planer på två vice vd:ar, säger Christer Fahlstedt.
Johanna Backholms tidigare tjänst kommer att göras om.
– HR-avdelningen kommer att sortera under Daniela Johansson som får sätta sin prägel på den.
I ledningsgruppen ingår nu, förutom Christer Fahlstedt, Daniela Johansson och Anders Sims, Per Sahlberg (finansdirektör), Tuomas Bergström (teknikchef), Goran Ristic (marknadschef), Jukka Nikula (direktör för land- och fartygsverksamheten), Sara Eriksson (chefsjurist), Kim Johansson (chef över spelverksamheten) och Sverker Skogberg (ansvarig för Pafs myndighetskontakter).
– Jag tycker att hela bolaget ska vara representerat i ledningsgruppen och det är det nu, säger Christer Fahlstedt.
Annika Kullman