Sedan klockan 16.00 i går driver Paf bolagen Speedy Ltd och Speedy Originals som i sin tur driver tre olika internetbaserade spelsidor. Hero Gaming som säljer bolagen grundades 2013 och har varit framgångsrikt på den svenska marknaden. Nu vill man i stället fokusera mera på den globala marknaden.
Pafs vd Christer Fahlstedt skriver i ett pressmeddelande om affären att man vill växa i just Sverige och att ambitionen är att bli en ledande aktör på den svenska marknaden.
Det är ett högt uppsatt mål och när Ålandstidningen når Christer Fahlstedt på måndagskvällen säger han att det nog är en nödvändighet att ha den målsättningen.
– Den svenska marknaden är en hårt reglerad sådan, varför man behöver vara en av en handfull stora för att få en långsiktig lönsamhet.
Hur ser du att ni ska nå det målet?
– Ungefär på samma sätt som nu, genom investeringar och en stadig tillväxt.
Driver vidare med egen arbetskraft
Tidigare har Paf satsat hårt på den finska spelmarknaden, men Christer Fahlstedt tror att det blir svårt att växa där så länge den inte regleras enligt ett liknande licenssystem som i Sverige.
– För att växa måste man vara utanför Finland. Därför satsar vi nu på Sverige där vi ser en långsiktig marknad som vi tror på.
Paf har ju även ett antal pågående verksamheter ute i Europa, hur går det för dem?
– Vi tycker att det går bra. Estland är en bra marknad och i Lettland går det sakta i rätt riktning. Det rör även på sig i Spanien och så har vi ett bra samarbete i Schweiz.
Påverkar affären personalsituationen hos Paf och de köpta bolagen?
– Nej, vi har en stor och kompetent organisation och vi ska driva bolagen med vår existerande arbetskraft.
Vad kan du avslöja om köpesumman?
– Vi har kommit överens med säljaren om att inte nämna några siffror, men det är utan tvekan en stor affär.
Christer Fahlstedt understryker dock att affären, trots dess storlek, inte ska påverka utdelningen av Paf-medel i framtiden.
Inför egen förlustgräns
Att det blev just Speedy Ltd och Speedy Originals som ska stå för Pafs möjligheter att växa i Sverige förklarar Christer Fahlstedt med att bolagen passar bra in i Paf-profilen.
– De har en ren svensk verksamhet och en spelarbas vars profil sitter rätt hos oss. Verksamheten är inte driven av storspelare, vilket gör det mindre dyrt för oss att applicera våra ena spelgränser.
Riktlinjerna han talar om gäller bland annat Pafs obligatoriska förlustgräns på 20.000 euro per år.
I svensk tv ser man dagligen många reklamfilmer för online-spel. Påverkar det ert uttalade mål att vara den mest ansvarsfulla spelaktören på marknaden?
– Nej, det vet jag inte om det gör. Det finns starka restriktioner gällande vilken typ av reklam man får göra i Sverige. Vi ska konkurrera på samma villkor som alla andra, vilket gör att vi måste vara bättre på många andra områden.
Enligt Christer Fahlstedt har tv-reklamen dock minskat med 30 procent de senaste två åren.
– Och vi tror att svenska myndigheter kommer att få till en ännu bättre reglering framöver. Vi tror också hårt på vår egen förmåga och att vi är ett annorlunda spelbolag som lockar.
Paf har flera olika varumärken i Sverige som tillsammans omsätter ungefär fem miljoner euro per månad. De två nyköpta bolagen tillför totalt en omsättning på ytterligare cirka två miljoner euro per månad.