Wille Valve (MSÅ) säger att han som styrelseordförande ska vara försiktig med att kommentera enskilda fall.
– Men rent allmänt anser jag att det går åt för mycket tid till friktion mellan ÅHS, KST, de 16 kommunerna och andra parter. En av fördelarna med en kommunreform vore färre parter, starkare kommuner och starkare fokus på en gemensam verksamhetsutveckling.
Han menar också att en del av friktionen kunde undvikas genom att Kommunernas socialtjänst, på sikt, fusionerades med Ålands hälso- och sjukvård och finansierades genom landskapsbudgeten.
– Det kunde vara ett alternativ till kommunreformen. Då skulle vi slippa friktionen och kunna jobba mer resurseffektivt.
Vilket ansvar bär ÅHS för patienter som faller mellan stolarna och som ingen instans riktigt vill ta på sig ansvaret för?
– ÅHS har framför allt ansvaret att göra en korrekt medicinsk bedömning. En person som är färdigt vårdad ska inte uppehålla sig längre på sjukhus än vad som är medicinskt motiverat. Om det inte finns medicinska skäl, ska man vid behov styras till socialvården i enlighet med socialvårdslagarna – och helst i samråd med hemkommunen.
Finns medicinsk grund för alla beslut
Blir klinikfärdiga patienter automatiskt hemkommunernas ansvar?
– Nej, inte automatiskt. Också efter att patienter skrivs ut kan de, i vissa fall, stanna kvar på ÅHS. Ibland kan det vara det mest humana alternativet. Men då ska hemkommunen också, i enlighet med lagen, stå för det icke medicinskt-motiverade uppehället på ÅHS.
Enligt Wille Valve diskuteras enskilda fall inte i styrelsen.
– De är, i första hand, frågor för läkarna och i andra hand för ÅHS ledningsgrupp, kommundirektörer och KST:s verksamhetsledare. Men samarbetsavtalen och verkställigheten av dessa har givetvis diskuterats i styrelsen, säger han.
Finns det ett behov för ÅHS att se över sina rutiner gällande extraordinära fall som kan resultera i fakturor till kommunerna på 100.000-tals euro?
– Styrelsen har ett ansvar att hålla sig informerad om fakturor på sådana summor, men fakturorna i sig grundar sig på lag.
Skulle du säga att överlämningar mellan ÅHS och kommunerna, rent generellt, fungerar tillfredsställande?
– Ja, själva överlämningarna fungerar i stora drag. Den här överlämningen startade 2019, så det är inte frågan om något hastverk. Det finns interna rutiner för hur överlämningar ska gå till och de kan inte verkställas utan medicinska beslut som grund.