En kvinna som nyligen flyttat från sin tidigare bostad upptäckte att ett cirka ett år gammalt utdrag från hennes patientjournal hade skickats till hennes gamla adress. En anhörig som bor på adressen kontaktade henne efter att ha läst utdraget.
– Hen berättade med skärrad röst att det hade kommit vad som såg ut att vara en räkning från ÅHS. Jag har flyttat från adressen, men hen öppnade brevet med min tillåtelse, säger kvinnan.
Brevet visade sig innehålla mycket privata uppgifter.
– Det är otroligt känsliga uppgifter och det känns väldigt olustigt.
Kvinnan säger att hon inte har givit sitt medgivande till ÅHS att skicka dokumenten, och att hon inte över huvud taget varit i kontakt med sjukhuset på senare tid.
– Någon har gått in i mina journaler utan min tillåtelse eller begäran. Jag ringde såklart upp sjukhuset men ingen ville kännas vid det eller kunde förklara vad som hade hänt.
”Märkvärdigt”
Patient- och klientombudsman Benjamin Sidorov kan inte kommentera den enskilda händelsen men uttalar sig allmänt:
– En journal borde inte skickas ut om inte det har begärts. Det är också märkvärdigt om en journal skickas till en adress där patienten i fråga inte ens bor. Det finns vissa situationer där en annan myndighet, vårdnadshavare eller utökad intressebevakare kan begära ut journaler utan patientens tillstånd, men det är undantagsfall. Praxis är att en patient själv ska ge samtycke till att ens journaler delas med utomstående eller själv begära ut journalen, säger han.
– Utgående från den info som nu förmedlas låter det som att något tokigt har skett på ÅHS. Jag har tilltro till att ÅHS tar situationen på stort allvar. Om det finns ett systemfel som gör att det skickas ut journaler utan att det har begärts, till en adress patienten inte bor på, behöver det åtgärdas.