Finans- och näringsutskottet (FNU) var enigt om att pengar för att skadeståndet ska betalas bort så fort som möjligt, ska beviljas. Lagtinget klubbade budgeten efter en lång debatt som kom att handla om granskningen, skärgårdstrafiken och en uppsjö av sifferexercis.
Anders Kanborg (Ob) hade däremot lämnat in en reservation mot granskningen som ska beställas av FNU. Han menade att landskapsrevisionens granskning av händelserna under regeringen Sjögren åren 2015-2019 och Justitiekanslerns utlåtande om att det fanns en laglig fullmakt för att skiva avtal för elhybridfärjan, räcker.
– Vad gör vi om utredningen kommer fram till en tredje version? Vi kommer inte att kunna enas om det. Vi vill att utskottet offentliggör en tidslinje som visar allt från upphandlingen till uppsägningen. Alla beslutsunderlag ska länkas till de beslut som tagits så att allmänheten kan bilda sig en uppfattning på egen hand. Det ger en fullkomlig transparens.
Förslaget fick vid omröstning endast understöd av Obunden samlings fem ledamöter.
Nina Fellman (S) sade att Centern har inlett sitt arbete med att reda ut hävningen av avtalet för elhybridhärvan och att hon nu förväntar sig att andra partier också gör det.
– Både Obundna och Hållbart initiativ var med och fattade beslutet. Det är högst förbluffande, eller helt följdriktigt, att Obundna är det enda parti som inte vill ha en granskning utan att folk ska får dra sina egna slutsatser kring ett ämne som är så komplicerat att vi i lagtinget inte förstår det. Det duger inte att säga ”ge oss en tidslinje” och så får alla tycka vad de vill när man bevisligen varit med och ställt till det.
Skärpning om fullmakter
Marcus Måtar (Ob) jämförde hela elhybridaffären med bankvärldens investeringar,
– Det som vi nu gjort, är i grund och botten en felaktig businessbedömning, hela det här kortruttssystemet. Är det något vi behöver lära oss är det en skärpning av lagtingsordningen, en fullmakt ska vara begränsad till summa och ändamål.
Han vill heller inte lägga pengar på en granskning utan föreslog att den tjänsteman vid landskapet som offentliggjort handlingarna för hävandet av elhybridfärjan också kunde offentliggöra resten.
– För det första blir det svårt att hitta expertis, en person som förstår ekonomi och den åländska juridiken kring lagtinget. Jag utesluter inte helt en granskning, men börja med att lägga ut alla dokument från 2012 och framåt.
Stellan Egeland (Ob) konstaterade att Ålands lagting ska vara försiktigt med stora visioner eftersom man inte klarar av dem.
– Ingen upptäckte att det inte fanns ett belopp på fullmakten för kortrutten, trots att det står i lagtingsordningen att en fullmakt ska vara begränsad till belopp och ändamål. Är det inte konstigt?
Stellan Egeland frågade också efter syftet med granskningen.
Anders Ekström (Lib) sade att granskningen kommer lagtinget till kännedom och utifrån den debatten får man ta det vidare.
– Vi vet inte vad resultatet blir, ingen styr över en oberoende granskning. När vi vet resultatet vet vi vad vi ska göra med det.
Bättre kontroll
FNU:s ordförande John Holmberg (Lib) sade att lagtingets utskott behöver använda den makt som utökades under förra mandatperioden till att hålla bättre kontroll över hur budgetmedlen används och därför kan FNU initiera granskningen av hela processen som en del av det.
Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) vill ha förändringar som skapar större stabilitet i beslutsgången. Med anledning av att lagtinget ansåg att den dåvarande regeringen Sjögren skulle hävt avtalet i strid med juridiken sade hon att även det är något som lagtinget behöver diskutera.
– Ska ett parlament kunna ge i uppdrag åt den verkställande makten att begå olagliga handlingar? Jag tycker det är en rimlig frågeställning.