När Kenneth Ramsdahl gick i pension i juli var det med 15 år som färjförare bakom sig. Han reagerar på de önskemål kring Töftöfärjans trafik som kommundirektören samt företrädare för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige framfört i en skrivelse till landskapsregeringen, och ser det hela som ett påhopp på färjförarna.
Företrädarna för kommunen trycker på att de uppsatta reglerna bör följas och att trafiken inte får variera från dag till dag beroende på skiftande direktiv från landskapets tjänstemän eller beroende på vem som kör färjan.
”Bland människor som bor och vistas på Vårdö upplevs nu åter att det slarvas med efterlevnaden av turtätheten och den hastighet med vilken färjan kör, hur man hanterar fordon som inte fått plats med mera”, står det bland annat i skrivelsen.
Svår ekvation
Bland punkterna som kommunen listat som viktiga finns att vajerfärjan omedelbart måste vända tillbaka för att hämta bilar som inte fått plats. Det här ställer Kenneth Ramsdahl sig frågande till.
– Färjan ska inte göra det, den går ju på tidtabell. Har du någon gång hört att en buss på tidtabell börjar backa tillbaka?
Kommunen är också kritisk till att överfarten ibland tar sju minuter i stället för 4,5 minuter. Men att sådana situationer uppstår är svårt att undvika, säger Kenneth Ramsdahl.
– Det beror på vad det är för väder och vind, om det är strömt, blåsigt eller dimma. Det är en klar tabbe av landskapet att skriva att det ska ta 4,5 minuter, det finns inte en chans att följa det när yttre faktorer spelar in, säger han.
Vill ha bro
Det händer också, enligt Kenneth Ramsdahl, att andra saker påverkar möjligheterna att hålla tidtabellen. Det kan till exempel handla om att förare ställer bilarna snett, vilket i sin tur påverkar större fordon – som de allt vanligare SUV:arna och pickupbilarna – genom att de måste köras väldigt sakta in i mittenfilen.
– Färjan är alltför liten, det är gränsfall att den av säkerhetsskäl borde vara en tvåfilig färja i stället för en trefilig som i dag.
Han tror att det hela egentligen handlar om att det finns krafter inom kommunen som vill finna argument för att processen med att bygga en bro över Prästösund ska påskyndas. I budgetförslaget för 2018 fanns en ny eldriven färja med, vilken skulle ha tagit betydligt fler bilar. Men Vårdö kommun har varit tydlig med att man inte är för en ny färja utan vill att det ska byggas en bro mellan Töftö och Prästö.
– Hade beställningen av en ny färja inte stoppats senast hade alla fått rum, den hade kunnat ta 35-40 bilar.
Turtätheten
Kenneth Ramsdahls åsikt är att det bästa för att få till en smidigare trafik vore att ändra turlistorna till avgångar var femtonde minut från Töftö klockan 6-22 såväl vardag som helg samt att ta bort Prästöturlistan. Han menar att det här dels skulle göra systemet tydligare för både åkarna och färjförarna och det särskilt under helgerna, dels att man skulle spara både på maskiner, pengar och miljö.
– Men Vårdöborna vill inte tappa turer, och går du från tio minuter till femton tappar de en tur per halvtimme.
Kenneth Ramsdahl är trött på den kritik som riktats mot färjförarna genom åren, och framför allt på vilket sätt åsikterna förs fram på sociala medier. Som nybliven pensionär vill han ta sina tidigare kollegor i försvar.
– Vi har ju bara utfört vad vi är anställda för. Töftöfärjan fraktar över 200.000 fordon per år, och hundratusentals människor. Det är ett stort ansvar som färjförarna har.