Enorma behov av nyanställningar finns inom Mariehamns stad de närmaste tio åren. Drygt 70 procent av personalstyrkan ska ersättas, närapå omöjligt enligt personalchef Ritva Bergholm. Det kan dessutom bli en dyr historia. Omkring tre miljoner euro kostar rekryteringarna tillsammans.
MARIEHAMN -Vi kan inte beräkna exakt hur många anställda som försvinner, men oberoende av hur man räknar väntar vi att det är jättemånga på tio år. Jag tror inte att vi kommer att kunna ersätta alla, säger Ritva Bergholm.
I den kompetensförsörjningsplan som hon har skrivit för staden framgår att nära 300 av stadens anställda väntas gå i pension de närmaste tio åren. Tillsammans med en beräknad personalomsättning på 20 personer per år leder det till att staden räknar med att behöva rekrytera 558 personer de närmaste tio åren. 72 procent av dagens personalstyrka väntas alltså lämna sina tjänster av olika anledningar. Det i en tid där den tillgängliga arbetskraften på flera områden väntas minska.
- Det är en enorm utmaning. Tidigare år har vi rekryterat mellan 15 och 20 personer. I år räknar vi med 40 personer, nästa år 60 och året därpå 80, förklarar hon.
Organisationsförändring
Att hitta en lämplig person att anställa är långtifrån gratis. Enligt Ritva Bergholm kostar processen cirka 5.000 euro per person. Det innebär att stadens kostnader för rekrytering de kommande tio åren ökar ordentligt, totalt kan det bli närmare tre miljoner euro.
Inom de flesta områden fördelar sig pensionsavgångarna någorlunda jämnt mellan de tio åren. Men skolvärlden behöver göra flest nyanställningar i början av perioden, där har förändringen redan börjat kännas. En stor klump närvårdare väntas försvinna år 2013, bara året efter att närvårdartjänsterna i staden har blivit 43 fler på grund av att hela nya Trobergshemmet har tagits i bruk.
-Min tro är att det blir svårt att hitta personer som kan fylla alla tjänster, därför föreslår jag också att vi ser över hela stadens organisation. Kanske kan arbetet göras mer effektivt på en del håll, säger Ritva Bergholm.
Mariehamns stad är i dag en personaltät organisation, det visar jämförelser som har gjorts med närliggande kommuner. Därför kan det bli tal om att minska antalet tjänster.
-Men det är en politisk fråga, många menar att det skulle drabba kvaliteten inom våra verksamheter om vi till exempel införde större undervisningsgrupper, säger hon.
Idéer för att locka
Även inom den högsta ledningen väntas anställningsbehovet bli stort. Hela 70 procent av dagens styrka kommer att avgå de närmaste tio åren. Risken är enligt personalchef Ritva Bergholm att mycket kunskap försvinner under en kort tid och att det fortlöpande arbetet bromsas.
Ett problem för staden kan bli att betala konkurrenskraftiga löner för chefsposterna i framtiden, konstaterar Ritva Bergholm.
Kraven för uppdragen är ofta stora, men lönerna långt lägre än motsvarande arbetsuppgifter inom näringslivet.
-En av flera åtgärder jag föreslår är att staden förbereder sig för att behöva locka med högre löner, säger hon.
Andra åtgärder är till exempel utökat kommunsamarbete, att köpa fler tjänster än tidigare och att göra vissa avdelningsfunktioner gemensamma inom förvaltningen.
-Vi måste också bli bättre på att marknadsföra oss som arbetsgivare. En annan viktig sak att tänka på är hur vi bäst kan föra den erfarenhet som finns hos den äldre personalen vidare till de nyanställda.
-Mycket erfarenhet och kunnande kan förstås inte överföras, men å andra sidan kommer de yngre med en hel del nya kunskaper som vi bör ta vara på.
Stadens kompetensförsärjningsplan skulle behandlas av stadsstyrelsen på torsdagen men återremmiterades eftersom stadsstyrelsen även ville ha fackets synpunkter och jämställdhetsperspektivet med i dokumentet.
Tone Nordling