Enligt smittskyddslagens 48:e paragraf förutsätts all personal som arbetar med patienter inom hälso- och sjukvård vara vaccinerad mot säsongsinfluensan. ÅHS har ställt det som krav på sin personal sedan några år tillbaka.
Enligt uppgifter till Ålandstidningen har ÅHS dock gjort undantag från regeln i vinter, vilket också förvaltningsöverläkare Jun Nagamori bekräftar.
– I patientnära verksamheter ska man vara vaccinerad mot influensa, men vi får inte göra någon större utredning om vem som är vaccinerad utan kan bara fråga efter ett ja eller ett nej. Är det nej ska man inte arbeta i patientnära uppgifter.
– Men sedan har vi också en verksamhet som vi ska sköta, säger Nagamori.
”Sparkar inte folk”
Personal som väljer att inte vaccinera sig mot säsongsinfluensan kan omplaceras.
– Vi sparkar inte folk men kan se till att de inte arbetar patientnära. Men om vi inte har möjlighet att placera om måste vi rent realpolitiskt ta ställning och då tittar vi på vad vi har för möjligheter.
En sådan åtgärd kan vara att låta personen i fråga arbeta i skyddsutrustning. Men Jun Nagamori konstaterar att lagen egentligen inte ger möjlighet till en lösning med skyddsutrustning.
– Lagen ger ingen sådana möjligheter till att använda munskydd eller liknande.
Hur löser ni då situationen rent juridiskt?
– Man gör det inte rent juridiskt utan det handlar om att kunna hålla verksamheten rullande. I det läget tittar jag inte på det ur ett juridiskt perspektiv utan ur ett patientsäkerhetsperspektiv.
Jun Nagamori säger att ÅHS riskerar patientsäkerheten på vissa avdelningar om vaccinationskravet följs och för många i personalen därför omplaceras från den patientnära verksamheten.
– När det saknas personal menar jag att det är mer patientosäkert om vi inte har tillräcklig personaltäthet än om vissa personer inte har tillräckligt vaccinskydd. Vi kräver att man använder munskydd och som alltid iakttar vi strikta basala hygienåtgärder, som att använda handsprit och att tvätta händerna.
Covidkrav försvinner
Vid årsskiftet försvann den tillfälliga paragrafen i sittskyddslagen som kräver att personal i vård och omsorg ska vara vaccinerade mot covid-19. Paragrafen har varit omdiskuterad, men såväl ÅHS som landskapsregeringen har argumenterat för att den inte ska förlängas, vilket riksdagen heller inte gjort.
– Vi har inte hört något annat än att den förfaller i och med årsskiftet och då försvinner alla krav på den typen av vaccinering för personalen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.
Jun Nagamori säger att ett tiotal personer i dag påverkas av förändringen och nu kan återgå till sina ordinarie tjänster. Han välkomnar att lagparagrafen försvinner.
– Överlag tänker jag att hela vaccinationsdebatten har varit väldigt infekterad i samhället och också på vårt sjukhus. Människor har kommit i kläm på grund av lagstiftningen.
Han ser också risken i att ÅHS kommer att få kritik på grund av att man nu hanterar kravet på vaccination mot säsongsinfluensan på ett annat sätt än man gjort med covidvaccinet.
– Svårt att prata om influensafrågorna eftersom coviddebatten har varit så väldig upphaussad och tuff. Jag tror att då vi tillåter vissa att arbeta utan vaccinskydd så kommer jag på måndag ha inboxen full, men det får jag ta. Det är verkligen en jätteknepig fråga. Jag förstår att man undrar varför vi tillåter vissa personer att arbeta, men lagstiftningen om säsongsinfluensavaccinet är inte lika tvingande som den temporära paragrafen om vaccin mot covid, säger Jun Nagamori.