Ålandstidningen har pratat med ett dussintal anställda på äldreboendet Trobergshemmet, som beskriver ett hårt pressat läge med ökad arbetsbelastning och underbemanning. Samtliga avdelningar står bakom uppfattningen att personalen går på knäna och de är oroliga för att kollegor ska tröttna och sluta.
– Skulle det vara en fabrik hade vi strejkat och vägrat gå till jobbet men vi har människor att ta hand om, säger en av dem.
Den senaste tiden har präglats av att ledningen för stadens äldreomsorg varit frånvarande. De är sjukskrivna på hel- eller halvtid. Vårdpersonalen upplever att det inte finns någon att vända sig till och trots att sommaren är nära saknas fortfarande flera avtal med semestervikarier.
– Vi är inte irriterade på att ledningen är sjukskriven utan på att det inte finns ersättare eller informeras om att de är borta. Det enda vi har är schemat när man förväntas vara på jobb. Det är åt helvete rent ut sagt, säger en vårdare.
Personalen på Trobergshemmet har sedan flera år flaggat för tung arbetsbelastning, något Ålandstidningen tidigare har berättat om.
– Vi har ofta fått höra ”vi hör vad ni säger”. Alla myndighetspersoner tycker det är förskräckligt, någon måste ta tag i det här. Tyvärr säger alla att just de inte kan göra något för att hjälpa oss. Vem är den här ”någon” som kan och får ta tag i saker? Vi och våra boende far illa, vi orkar inte mer, säger en anställd.
Personalen känner sig lämnad vind för våg och någon dialog med ledningen finns inte.
– Nu är det tio snäpp värre än tidigare. Vi har försökt få till stånd ett möte med ledningen men det har blivit skjutet på framtiden. Vi vill att de ska lyssna och låta oss vara delaktiga i hur arbetet ska fungera, det är vi som vet vad som händer på golvet.
Personalomsättningen är hög, och vårdarna som är kvar upplever att de inte uppskattas eller får tillräckligt med tack för sitt arbete.
– Många duktiga vårdare har slutat. Det finns ingen som säger: ”Vilket bra jobb du gör”. Aldrig. Det stör mig, säger en vårdare.
Vårdarna belastas
På avdelningarna finns omvårdnadsledare med ansvar för att planera och leda personalen, samt delta i vårdarbetet. Men det finns för få av dem.
– När det saknas omvårdnadsledare bestämmer ledningen att de får ta hand om flera avdelningar, en del har fått ta tre. Inhopparna som kommer stannar oftast i ett par månader, de får för mycket på sig och blir sjukskrivna. Andra har slutat för att samarbetet med ledningen inte har fungerat. Omvårdsledarna kanske inser vad som skulle behövas på avdelningen men de får skit uppifrån om de gör ett fungerande arbetsschema, säger en person.
När det fattas omvårdnadsledare hamnar många av de administrativa uppgifterna i stället på närvårdarna.
– Vi får göra mycket av jobbet som omvårdnadsledarna ska göra. Sköta pappersarbete, ha kontakt med anhöriga, ringa efter vikarier. Det tar fruktansvärt mycket tid och den tar jag från mina boende, säger en vårdare.
Skär ner på resurser
Samtidigt är avdelningarna underbemannade och under vintern har det skurits ner ytterligare på personal.
– Vi har tidigare varit tre under morgon och kväll. Men i vintras skar de ner på helger och kvällar så att vi bara är två. För att vi ska hinna göra de boende klara för natten tvingas vi börja med läggningarna klockan halv tre på eftermiddagen. Annars skulle det inte gå, de skulle bli liggande i obytta blöjor. Vi har flera sängliggande som kräver att man är två när man går in till dem, det betyder att det inte finns någon ute på avdelningen under den tiden. Det är mycket otryggt att jobba så här, säger en anställd och fortsätter:
– Vi har också boende där matningen kan ta en halvtimme för att de äter långsamt, dricker små klunkar och lätt sväljer fel. Medan en personal är helt upptagen med det ska den andra ensam se till att de övriga 13 får mat.
Svårt dilemma
Det finns få marginaler och inget utrymme för att något ska gå snett.
– Om det händer något akut, någon insjuknar eller ramlar, så spricker hela dagen. Jag tror inte folk förstår hur svårt sjuka boenden vi har. Det är inte som på gamla Trobergshemmet där det gick rara äldre farbröder och tanter med rullatorer.
Avdelningarna är uppdelade i effektiviserat serviceboende (ESB) och institution, men enligt personalen är det i praktiken blandat klientel på alla avdelningar.
– Folk är hemma längre, de är i sämre skick när de kommer till en ESB-avdelning. I princip är många institutionsklienter när de blir intagna. ESB-avdelningar har mindre personal då det är tänkt att klienterna ska klara sig mer själv. Det är orättvist både mot personal och klienter och ett dilemma eftersom personalen jobbar mer, ändå får de boende inte den vård och hjälp de behöver.
Trötta och utslitna
Trots att personalen vänder ut och in på sig själv drabbas i slutänden de boende. Vårdarna berättar:
– Vi hinner inte gå ut med dem och den personliga omvårdnaden får lida. De ska egentligen få duscha åtminstone en gång i veckan, men det är inte alls säkert att vi hinner. Det finns många pass utan ordinarie personal på plats och då blir det feldelad eller odelad medicin.
– Det kan hända att någon är piggare och behöver mindre hjälp och när den klienten larmar får den vänta för att en mer vårdkrävande klient måste gå före. Det är så svårt att förklara: ”Du måste klara av att vänta”. Det är inte heller rättvist, alla är här på samma villkor.
– Vi blir stressade och springer runt som vantar. De dementa känner av det, först kanske en blir orolig och sen en till, till slut har vi fem-sex oroliga på avdelningen. Jag har hela tiden saker i bakhuvudet och tar jobbet med mig hem. Jag sover inte bra. Jag känner mig missnöjd med mig själv, det är tungt och motigt.
Personalen är engagerad och tycker i grunden att arbetet är givande. Men reserverna är slut och nu kräver personalen att något händer, annars kommer de inte att mäkta med.
– Vi vill bara göra ett så bra jobb som möjligt med tillräckliga resurser så våra boende har det så bra som möjligt. Vi vill ha arbetsscheman som gör att vi själva orkar med både jobb och fritid. Vi vill vara involverade, bli hörda och kunna påverka. Det är dags att vår ledning börjar ta hand om sin personal!
Boendeservice
Trobergshemmet har effektiverat serviceboende (ESB) och institutionsboende. ESB innebär att du hyr en lägenhet/rum och vårdpersonal finns stationerad dygnet runt. Institutionsvården är till för multisjuka äldre personer som har ett stort behov av omvårdnad. Vårdpersonal finns tillgänglig dygnet runt.
På Trobergshemmet finns nio avdelningar med 12-14 boende per avdelning.