I en insändare i dagens tidning skriver Tomas Brunberg och Roger Rundberg om den miljökatastrof som man anser blir följden om Rönnbergs torg exploateras. Insändaren är en förkortad version av en skrivelse som de skickat till Mariehamns stad med anledning av det pågående planärendet och samrådsmötet som hölls för ett tag sedan.
Både Tomas Brunberg och Roger Rundberg äger fastigheter i närheten av Rönnbergs torg och har tidigare besvärat sig mot planläggningen av området.
200.000 kubikmeter
I skrivelsen till staden lyfter de upp att torget fungerade som allmän soptipp 1938–1971 och att allt avfall från staden dumpades där under 33 år.
De skriver att avfallet härstammar från den tid då det miljöfarliga avfallet var som störst och att bilbatterier, kvicksilverlampor, oljor, arsenik och kemikalier kastades i Slemmern och på intilliggande stränder till dess att strandlinjen hade förflyttats 100 meter ut i havet på en 500 meter lång sträcka. ”Därefter täcktes allt in av sprängsten med förhoppningen att minnena av verksamheten skulle försvinna”.
– Det är uppemot 200.000 kubikmeter massor det handlar om, säger Tomas Brunberg.
Miljökatastrof
Han säger också att saken inte blivit tillräckligt utredd, och i skrivelsen ställs frågan om vad som inträffar om uppemot 500 pålar hamras ner genom avfallet till berggrunden. ”Förutom att pålningsarbetet kommer att påverka hela den forna deponin i grunden så är risken överhängande att miljögifterna transporteras upp till ytan via betongpålarna”, skriver de.
De skriver att de vill förhindra en potentiell miljökatastrof av en dignitet som kan äventyra stadens ekonomi under flera årtionden framöver.
– Det påverkar våra tomter också, säger Tomas Brunberg.