Som Ålandstidningen berättade i lördagens tidning är sjukhusets byggnader i mycket dåligt skick och inte anpassade för att driva en effektiv och modern vård. För att komma vidare med frågan vill därför Fastighetsverket, som sedan 2018 ansvarar för byggnaderna, komma vidare med en långsiktig planering som anger hur området kan utvecklas över tid. På sikt räknar man med att nödvändiga ingrepp kommer att kosta mer än 100 miljoner euro.
Landskapsregeringen (LR), som i slutändan avgör vad som ska göras, är för närvarande i startgroparna med en vårdstrategi som ska ange vilken vård som i framtiden ska bedrivas på Åland.
– Under våren ska en färdplan tas fram. Efter det ska en parlamentarisk referensgrupp tillsättas och i något skede kommer fastighetsfrågan in i bilden, och då kommer Fastighetsverket att involveras, säger Arsim Zekaj.
Hänger ihop
Vårdstrategin och den långsiktiga planeringen av fastigheterna hänger ihop, menar han.
– Det går inte att ha en vårdstrategi som inte fungerar med fastighetsfrågan. Så det är jätteviktigt att Fastighetsverket tidigt kommer med i det här arbetet, men vi måste först blir klara med färdplanen och arbetet med den satte vi i gång med i går (läs torsdag).
När ska färdplanen vara klar?
– I maj ska vi nog ha den klar.
Hur prioriterade är sjukhusets fastigheter för LR?
– Det är ingen tvekan om att det är en viktig och prioriterad fråga. Men det är en jätteinvestering för LR och då är det otroligt viktigt att vi vet vad vi ska ha och vad som behövs. Vi kan inte hamna i en situation där vi bygger eller uppgraderar något som sedan inte behövs. Det måste finnas en tydlig plan.
Tidigt skede
Huruvida det i framtiden blir fråga om ett stort nybygge eller många grundrenoveringar kan Arsim Zekaj inte svara på i dag.
– Vi behöver börja i rätt ände och det är att bestämma vilken vård som ska bedrivas på Åland och hur fastighetsbeståndet ska se ut för att möta upp behovet.
Är det möjligt att komma vidare med den långsiktiga planeringen av fastigheterna innan det är klart exakt vilken vård som ska bedrivas?
– Det kan mycket väl vara så att vi i färdplanen konstaterar att fastighetsfrågan är en pusselbit som behöver komma in i ett tidigt skede. Men först måste vi samla alla inblandade och klargöra vilka de långsiktiga strategifrågorna är.