I strid mot Ålands självstyrelselag har finansministeriet i Finland utlyst tjänsten som landshövding.
Enligt självstyrelselagen är det republikens president, i överenskommelse med lagtingets talman, som ansvarar över utnämningen av landshövdingen. Om samförstånd ej nås ska presidenten utse landshövdingen bland fem stycken av lagtinget föreslagna personer.
Bert Häggblom (Ob) säger att finansministeriets annonsering har skett i enlighet med statstjänstemannalagen.
– Men det borde vara enligt självstyrelselagen och de regler som finns där. Det är presidenten som har utnämningsmakten tillsammans med talmannen, och talmannens och lagtingets förslag. Det är väl där som vi från vår sida anser att man borde ändra på reglerna.
Nu är det i stället finansministeriet som utifrån statstjänstemannalagen sätter kriterierna för tjänsten och därmed förbiser presidentens och talmannens rätt att bestämma.
– Genom att de förfar på det här viset bakbinder man inte bara presidenten och talmannen utan också lagtinget. Vi kan aldrig acceptera att man från finsk sida använder sig av en lag som väger lättare än självstyrelselagen, säger vicelantråd Harry Jansson (C) som ansvarar för självstyrelsepolitiska frågor för regeringens del.
Har det här gjorts utan att Åland har involverats?
– Det kom inte från klarblå himmel utan det har förts en dialog. I och för sig är jag inte förvånad att den kom nu, men det sker förhandlingar och vi ska se hur de sker och vad som kommer ut av det, säger Bert Häggblom.
Enligt honom för lagtinget sedan några veckor tillbaka en dialog med finansministeriet, där lagtinget anser att självstyrelselagen ska ligga till grund för utnämningen.
– Det förs en diskussion och jag hoppas att vi kan reda upp det före utnämningen är klar.
”Borde ha retts upp”
Det är inte första gången som en annons om tjänsten som landshövding går emot självstyrelselagen. 1999 missade Finland att involvera Åland när tjänsten som landshövding annonserades ut.
– Man kan ju säga att det kanske borde ha retts upp under tiden, men det har inte gjorts.
– Men jag har förhoppningen att det ska kunna redas upp utan att det ska vara en konflikt.
Hur kan det här redas upp?
– Det är förhandlingar om det. I det här skedet vill jag inte uttala mig mer. Men jag tror att det ska gå att reda upp, så att alla parter blir nöjda.
Ansökningstiden för tjänsten som landshövding går ut den 31 oktober 2022. Tjänsten tillsätts den 1 april 2023 och varar i högst fem år, fram till den 31 mars 2028, enligt finansministeriets platsannons.
Självstyrelselagen 52 §
Utnämning av landshövdingen
Till landshövding utnämns en person som har nödvändiga förutsättningar att utöva ämbetet så att landskapet förvaltas väl och statens säkerhet tillvaratas.
Landshövdingen utnämns av republikens president efter överenskommelse med lagtingets talman. Om samförstånd inte uppnås, skall presidenten utse landshövdingen bland fem personer som har föreslagits av lagtinget.