Ålandstidningen berättade i november att en läkare vid psykiatriska kliniken på Ålands hälso- och sjukvårds polisanmälts för brott mot tjänsteplikt efter att ha beskrivit en självmordsmetod för en suicidal patient. Patienten tog senare sitt liv – även om hen inte använde den metod som läkaren beskrivit.
ÅHS anmälde, enligt dåvarande chefläkaren Zandra Olivecrona, ärendet till tillsynsmyndigheten Valvira, men även en internutredning tillsattes.
Kommissarie Tommy Thörnroos, som var förundersökningsledare i det aktuella fallet, beslutade senare att inte skicka ärendet vidare till åklagare. ”Ärendet avslutas som ej brott” står det i undersökningsbeslutet.
Ålandstidningen har tagit del av förundersökningsmaterialet till den del det är offentligt. Här finns bland annat utlåtandet ”Riskbedömning och förebyggande av suicidrisken enligt god medicinsk praxis”. Utlåtandet är skrivet av Suoma Saarno, som är medicinsk chef vid ÅHS psykiatriska klinik. Hennes utlåtande rör inte det enskilda fallet, utan är generellt.
Hon skriver bland annat ”Att aktivt ta självmordstankar och intentioner till tals leder inte till ökad suicidrisk. Kontinuerlig bedömning av risknivån genom att aktivt och konkret prata om suicidtankar och – planer i syfte att minska suicidrisk är en viktig del av vården. Detta är vedertaget förfarande inom psykiatrin vid vård av patienter med ökad suicidrisk.” Hon skriver vidare att diskussioner på detaljnivå i vissa situationer är en etablerad behandlingsmetod.
Enligt uppgift till Ålandstidningen ska Valvira inte utreda ärendet ytterligare.
Inga interna åtgärder
Ålandstidningen har försökt få en intervju med psykiatriska klinikens chef Sirpa Mankinen, men hon ger enbart mejlsvar på de frågor hon får skickade till sig, och ställer inte upp på en intervju för följdfrågor.
”På grund av sekretessen kan vi inte kommentera enstaka patientfall. På allmän nivå kan ändå konstateras att vid varje allvarlig händelse görs en händelseanalys som egenkontroll. Syftet med egenkontroll är att upptäcka eventuella brister eller utvecklingsbehov i vården för att åtgärda dessa. Tillsynsmyndigheter kan anlitas vid behov om egenkontroll inte är tillräcklig eller om det finns annan orsak för det.”
Och vidare:
”Psykiatrin vill på alla sätt sträva efter bra och kvalitativ vård. Händelseanalys som kvalitetssäkring är gjord även vid det aktuella fallet. Efter noggrann utredning kan jag konstatera att jag har full tillit på vår personal, som har höga professionella kunskaper och etiska principer som de följer i vården. Händelseanalysen har inte gett anledning till att ändra rutiner, arbetssätt eller personal; psykiatrin inklusive läkaren som anklagades, gjorde det som har varit möjligt även i det aktuella fallet.”
Suoma Saarni, som skrivit expertutlåtandet, är medicinsk chef på psykiatriska kliniken. Varför valde ÅHS inte en en utomstående expert?
”Det ingår i medicinska chefens arbetsuppgifter att ge utlåtande gällande medicinska frågor, t. ex. till polisen. Den som begär ett utlåtande kan begära utlåtande av någon annan expert om den anser det motiverat för ärendehanteringen.”
Sirpa Mankinen konstaterar att ärendet är färdigbehandlat vid ÅHS.
Något klart svar kring Valviras hantering av ärende ger Sirpa Mankinen inte:
”Polisen har gjort utredningen och beslut som oberoende myndighet. Där har vi inget att kommentera. Även tillsynsmyndigheter gör sina utredningar och beslut som oberoende myndighet. Vi har inte information som gäller deras ärendehantering.”
Hjälplinjer om du mår dåligt
Kristelefon – hjälp och stöd i svåra livssituationer
tel: 09 2525 0112 (svenska)
tel: 09 2525 0111 (finska)
tel: 09 2525 0113 (engelska och arabiska)
Öppen måndag och onsdag kl 16-20, tisdag, torsdag, fredag kl 9-13
Psykiatrins jourtelefon
tel: 018 535 030
Öppen dygnet runt.
Bris (hjälptelefon för personer under 18 år)
tel: 018 25520
Öppen dygnet runt, lokalsamtalsavgift. På www.bris.se finns även en chatt som är öppen dygnet runt.
Bris vuxentelefon (oro för barn under 18 år)
tel: +46 77 150 5050
Öppen mån-fre kl 10-13 (finsk tid)
Allmänt nödnummer
tel: 112