En förare berättar på sociala medier att han hade en egenkonstruerad mugghållare monterad i det bakre passagerarutrymmet. Mugghållaren var fäst mellan förarsätena, strax nedanför nackstöden.
”Hörde att det ej bara var jag som blev av med brickorna under rockoff för något sånt här löjligt. Vet någon vem man skall klaga till?”, skriver personen, som också lagt ut en bild av det dokument han fått av polisen vid tillfället.
Av polisens handling framgår att den egenkonstruerade mugghållaren ses som en ändring av bilens konstruktion och att det krävs en ändringsbesiktning, alternativt en fullständig kontrollbesiktning, för att registerhandlingarna ska ges tillbaka till bilens ägare.
Men ändå fick alltså personen tillbaka sina skyltar.
Fick klagomål
Polismästare Johan Pawli bekräftar att det finns fall där registerskyltarna återbördats till ägarna utan att dessa besiktigat bilarna.
– Jag har inte koll på hur många skyltar som tagits men två har vi returnerat. Vi var till Motorfordonsmyndigheten och hämtade dem och ringde sedan personerna det gällde.
Men hur gick det hela till, och vad är det egentligen som gäller?
Johan Pawli berättar att han, efter ett klagomål, inledde ett så kallat laglighetsövervakningsärende. I ett sådant görs en intern kontroll av polisers åtgärder, och i just de här fallen har han alltså landat i att det inte var korrekt att polisen plockade bort skyltarna från bilarna med besiktningskrav för att få tillbaka dem.
Men bedömningen i trafikärenden är inte alltid helt enkel att göra, säger Johan Pawli. Från april i år har Åland en ny vägtrafiklag, och i den finns i sin tur hänvisningar till rikslagstiftningen.
– Jag tittade på paragraferna jag uppfattar att det är frågan om, och kontrollerade min slutsats med rikets trafikgrupper för att kontrollera vad de skulle göra i motsvarande läge. Deras tolkning var också att det här inte föranleder krav på ändringsbesiktning.
Enligt Johan Pawli är lagstiftningen kring vägtrafik och fordon omfattande, tidvis komplicerad och detaljrik. Fram till drygt tio år sedan hade den åländska polisen en trafikgrupp som enbart fokuserade på sådana här frågor. Myndigheten har sedan dess förgäves äskat om pengar från landskapet för att åter kunna satsa på poliser specialiserade inom området.
– Trafikgruppens frånvaro är ett jättestort glapp i verksamheten, säger han.
Till kundens fördel
Vid trafiköverträdelser har konstaplarna olika verktyg att ta till, från att ge en muntlig tillsägelse till att, vid behov, hindra bilens fortsatta färd.
– Allt beror på omständigheterna i de enskilda fallen. Jag kan inte ta ställning till exakt vilka dessa var just här men vår tolkning är att mugghållarna inte kräver ändringsbesiktning, dock kan det finnas andra orsaker att åtgärda dem. Enligt grundläggande förvaltningsprincip ska man utgå till kundens fördel i ärenden där man inte är helt säker.
Kan bilägarna i de här fallen ha rätt till någon ersättning från polisen?
– Utgångspunkten är att konstapeln på fältet har en tjänsteplikt att hålla sig inom lagens ram. Men som jag sade är polisens bedömningsrätt väldigt bred. Alla fall är individuella och det är omständigheterna som avgör.
Men om polisen bedöms ha gjort något fel kan personen ha rätt till ersättning?
– Inte per automatik, för polisen har alltid den här breda bedömningsrätten.
Johan Pawli konstaterar att det finns många olika modeller av mugghållare att köpa på nätet.
Så det är tillåtet att ha dem i bilarna?
– I det här skedet har vi korrigerat polisens åtgärder som har krävt ändringsbesiktning. Men det kan finnas andra omständigheter kring mugghållarna som kan kräva åtgärder.