Kommissarie Martin Österman, enhetschef vid övervaknings och utryckningsenheten vid Ålands polismyndighet, säger att alla inom polisen är utbildade för att agera vid exceptionella situationer som en skolskjutning. Man håller också övningar med jämna mellanrum.
Martin Österman har svarat på Ålandstidningens frågor per mejl.
Finns det något samarbete kring säkerheten mellan polisen och de åländska skolorna?
– Skolorna är aktiva med att ta kontakt med polismyndigheten då de vill diskutera säkerhet och polismyndigheten är ofta med i processen då skolorna uppdaterar sina säkerhetsplaner. I regel brukar våldsdåd som inträffar på skolor i Finland eller i Sverige leda till att skolorna ser över sina rutiner och planer och då ökar också kontakterna med polismyndigheten. Det är viktigt att det förs en dialog mellan skolorna och de lokala myndigheterna.
Har säkerheten i skolorna blivit ett större fokusområde för den åländska polisen efter de skolskjutningar som förekommit i Finland och nu även i Sverige?
– Det finns alltid en beredskap hos polisen att agera snabbt vid hot mot skolor eller gällande våldsdåd i skolor. I samband med att det inträffat sådana allvarliga händelser i närområden till Åland så tas detta förstås i beaktande i verksamheten och ytterligare fokus läggs på att repetera rutiner och tillvägagångssätt.
Bra säkerhet
Har resurserna för detta arbete utökats?
– Vid konkreta hot så ökas och anpassas alltid resurserna så att polisen kan hantera hotet effektivt och på bästa möjliga sätt. I övrigt så satsas det också mycket på hotbedömningar och preventivt arbete inom polisen.
Vi har pratat med en rektor som säger att det finns regelverk kring utrymningar (som är en brand- och räddningsfråga) men att det inte finns några direktiv om så kallade inrymningar.
– Skolorna har egna säkerhetsplaner som anpassas för skolan ifråga. Råder det osäkerhet kring vad som gäller ska man lyfta fram detta till de säkerhetsansvariga på skolan. Hur man reagerar på olika hotbilder varierar beroende på situationen.
Hur är säkerheten i de åländska skolorna?
– Jag har uppfattningen att säkerheten i de åländska skolorna är bra och att man arbetar aktivt med detta.
Vad är det viktigaste att tänka på för att förhindra sådana här händelser?
– Det viktigaste när det gäller säkerhetstänkande är att förebygga eventuella problem och därför är det viktigt att man tar alla hot mot skolor på allvar och i ett tidigt skede anmäler till polisen om hotbilder eller om man känner oro för någon eller något. Att man i skolorna följer med allas välmående är också av stor vikt.